Groene revolutie

3 juli 2023 09:58

Groene revolutie

De architectuur staat op dit moment voor een aantal grote uitdagingen. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Als we deze vraagstukken willen oplossen moeten we de sociale, economische en technologische structuren van onze maatschappij fundamenteel veranderen.

Dit thema gaat over het vergroenen van de woon-, werk- en leefomgeving. Hierbij kan de stedenbouw en architectuur een grote bijdrage leveren. Niet alleen kijken wat mogelijk is maar waar je naar toe wilt als maatschappij.

De komende decennia draait het om de ethische vraagstukken; dat is de weg voorwaarts. We moeten ons afvragen hoe we willen wonen met elkaar en hoe kunnen we een manier vinden om de diverse crisissen te lijf kunnen gaan. Als ontwerpers kunnen we dit met creativiteit en verbeeldingskracht een richting geven en de groene revolutie sturen. De ecologische footprint moet drastisch naar beneden, geen airco om het klimaat binnen koel te houden maar een gebouw die dat in zijn bouwschil oplost en door het omliggende groen in te zetten als natuurlijke verkoeling.

Meer met minder

Het thema van CASA - Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem – is dit jaar zeer inspirerend: hoe om te gaan met schaarste. Schaarste als kans, meer met minder. We moeten naar een nieuwe bouwcultuur en dit is hét moment. In deze nieuwe bouwcultuur is de toepassing van groen geen ‘greenwashing’ maar een uitgangspunt om natuurinclusieve en klimaatadaptieve gebouwen en openbare ruimten te maken. Bestaande landschappen veel biodiverser maken en de stad radicaal vergroenen.

Projecten uit onze koker

Om deze transitie van verbeeldingskracht te voorzien bespreken we kort twee projecten die we in Arnhem realiseren.

Een klein maar bijzonder project verrijst op de Buitenplaats Koningsweg. Het gaat om een recreatiewoning Kazemat Koningsweg, in dit project Folly genoemd, in het Veluwse landschap. De woning camoufleert zich in het landschap, het ligt verdiept in de grond en het landschap loopt door over het schuine dak. Het is een schuilplek in de natuur en tegelijk een panorama op de natuur. Een plek om de natuur intens te beleven.

Aan de Cattepoelseweg in Arnhem Noord ligt een wijk waar grote delen zijn verzakt. Een groot deel van de woningen kan gered worden en er komen twaalf nieuwe woningen. Deze woningen worden opgebouwd uit biobased materialen en een draagconstructie van hout. De woningen sluiten in schaal en uitstraling aan op de jaren 30 woningen, maar uniek door een grasdak dat de natuurinclusieve ambities laat zien. De diverse percelen aan de achterzijde worden aan elkaar geschakeld door één grote tuin. De tuin is biodivers, er is ruimte voor waterinfiltratie en buitenruimten in het groen.

Groene droom

Als bureau zullen we het duurzame en natuurinclusieve gedachtegoed steeds verder uitdiepen en uitdragen. Het pragmatische koppelen aan de ‘groene’ vooruitgang waarbij we de stedenbouw en de architectuur radicaal willen veranderen met een wildgroei aan flora en fauna. Een maatschappij die gezamenlijk het ecologische evenwicht wil herstellen en toekomst geeft aan de generaties na ons. «

JCRARCHITECTEN
ir. Jeroen Helder
Radarpad 2 - 6816 TP - Arnhem
+31 (0)6 48180847
info@jcr-architecten.nl
www.jcr-architecten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.