Mechanische ventilatie vs. luchtzuiveringssystemen

3 februari 2023 16:01

Mechanische ventilatie vs. luchtzuiveringssystemen

Mechanische ventilatiesystemen en luchtzuiveringssystemen: beide zorgen ze voor gezondere lucht en een beter binnenklimaat binnen je bedrijf. Maar wat zijn nou de verschillen? Voor welk systeem kies je? Of is er nog een derde optie?

Werkprocessen, verplaatsingen van medewerkers en producten en het schoonmaken van je fabriek of magazijn veroorzaken veel stof. Zo raakt je binnenlucht vervuild met (schadelijke) stofdeeltjes, dampen en gassen. Wanneer medewerkers deze deeltjes langere tijd dagelijks inademen, lopen ze risico op ernstige gezondheidsproblemen.  Zo kunnen astma en andere ernstige (long)klachten ontstaan.

Ook produceert ons lichaam koolstofdioxide (CO2), dat we aan de lucht afgeven. Wanneer er te veel CO2 in de binnenlucht terechtkomt, voelt de lucht bedompt en benauwd. Dit kan leiden tot o.a. hoofdpijn, vermoeidheid, slaperigheid en concentratiegebrek. Virussen worden sneller overgedragen van de ene op de andere persoon.

Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat moet je dus iets met die vervuilde lucht doen. Ventileren bijvoorbeeld, zoals met een mechanisch ventilatiesysteem. Of de lucht reinigen met een luchtzuiveringssysteem.

Maar wat is het precies? Dat leggen we je uit.

Wat is mechanische ventilatie?

Ventileren is het vervangen van vervuilde binnenlucht voor verse buitenlucht. Zo zuigt een mechanisch ventilatiesysteem de oude, vervuilde lucht uit de binnenruimte en voert deze naar buiten af. Andersom blaast het systeem nieuwe, verse buitenlucht de ruimte in.

Wat is luchtzuivering?

Luchtzuivering is het verwijderen van (schadelijke) stofdeeltjes uit de binnenlucht. Dit gebeurt met luchtzuiveringssystemen. Filters in de systemen vangen de vervuilde lucht op en blazen gezuiverde lucht weer terug de ruimte in.

Het verschil: luchtverversing vs. luchtcirculatie

Zo op het eerste oog lijken de twee systemen enorm op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil. Mechanische ventilatiesystemen halen namelijk nieuwe, verse lucht van buiten naar binnen. Luchtzuiveringssystemen reinigen de bestaande binnenlucht, die hiermee wordt gerecirculeerd.

Mechanische ventilatie alleen onvoldoende

Mechanische ventilatie zorgt dus o.a. voor minder CO2 en meer zuurstof in de lucht. Maar ventileren is niet genoeg wanneer er een grote hoeveelheid vervuiling in de lucht terechtkomt, bijvoorbeeld door werkprocessen als boren, slijpen, zagen en lassen. (Schadelijke) stofdeeltjes blijven dus alsnog in de lucht zweven en worden nog steeds ingeademd. Bovendien is ook de ‘verse’ buitenlucht vaak ongezond en vervuild.

Luchtzuiveringssystemen als aanvulling op je ventilatie

Misschien weet je: sommige ventilatiesystemen hebben filters. Maar deze vangen alleen de grotere stofdeeltjes op, terwijl juist de kleinste deeltjes de gevaarlijkste zijn voor onze gezondheid. Luchtzuiveringssystemen zijn speciaal bedoeld om de vele soorten schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen met verschillende soorten filters. Ze zijn daarom een ideale aanvulling op je mechanische ventilatie.

De voordelen

Met een luchtzuiveringssysteem vang je stofdeeltjes op uit de lucht voordat ze in je bedrijf neerslaan en in de longen van je personeel terechtkomen. Dat betekent:

  • Gezondere medewerkers en lagere personeelskosten dankzij een lager ziekteverzuim
  • Minder onderhoud en storingen aan machines, apparatuur en sensoren
  • Minder schoonmaakkosten
  • Geen vervuiling in je ventilatiesystemen

En kies je voor de luchtzuiveringssystemen van Zehnder Clean Air Solutions? Dan bespaar je ook nog eens tot 15% op je energiekosten. De luchtreinigers zijn namelijk zo ontworpen dat de gezuiverde lucht vanuit de reiniger (die meestal aan het plafond hangt) direct weer naar de vloer wordt geblazen. Warme lucht vermengt zo weer met de koudere lucht op werkhoogte. Je hoeft dus minder te verwarmen.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Meer weten over hoe je in jouw bedrijf zorgt voor gezondere lucht? Hoe je met een luchtzuiveringssysteem optimaal profiteert van je bestaande ventilatiesysteem? Of welke voordelen zuivere lucht nog meer heeft voor je bedrijf? Ga in gesprek met één van de specialisten van Zehnder Clean Air Solutions. Plan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek bij jou in de buurt.  

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.