Geen sector ontkomt aan het coronavirus

20 april 2020 10:23

Geen sector ontkomt aan het coronavirus

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor de economische activiteit, maar het verschilt per sector in welke mate, wanneer en hoe bedrijven geraakt worden. De gevolgen zijn het grootst voor leisure, retail, de industrie en de transportsector.

Niet iedere sector voelt tegelijkertijd de gevolgen

Nog voor in Nederland sprake was van de beperkende overheidsmaatregelen, kampte de industriesector al met problemen. Door het stilvallen van de productie in China werd de toelevering van grondstoffen en halffabricaten gehinderd. Ook de zakelijke dienstverlening wordt hard geraakt door de sterk afnemende vraag naar uitzendkrachten. De sector real estate krijgt echter naar verwachting op een later tijdstip last van de gevolgen, aangezien prijzen van woningen en kantoren relatief traag reageren.

Nederlandse economie krimpt naar verwachting met 3,5 procent

Inmiddels valt de economische activiteit over de hele linie terug en nemen de problemen toe. Binnen Europa ontstaan logistieke problemen door het afsluiten van grenzen en is personeel beperkt inzetbaar. Ziekte of de plicht om thuis te werken hinderen het leveren van volwaardige productie. ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse economie in 2020 met 3,5 procent zal krimpen.

Herstel pas in 2021

Indien de meeste beperkingen, zoals de sluiting van cafés en restaurants, in mei worden opgeheven, kan de economische groei in de zomer sterk opveren. Toch verwachten we niet dat het verlies dan meteen helemaal wordt goedgemaakt. De werkloosheid zal de komende maanden stijgen en het consumentenvertrouwen zal dit jaar niet helemaal herstellen. De consumptie en de investeringen zullen daardoor flink terugvallen. Met name de industrie, de bouw en de technologiesector zullen last krijgen van terugvallende investeringen in andere sectoren. De economische groei kan pas in 2021 echt herstellen.

Het inschatten van de precieze economische effecten is moeilijk, omdat deze crisis niet te vergelijken is met eerdere economische schokken uit de moderne geschiedenis en gepaard gaat met grote onzekerheid. Zeker is dat de duur van de maatregelen om het virus in te dammen van grote invloed is op de economische schade. Voor het macro-economische scenario en de aannames daarin die aan deze sector prognoses ten grondslag liggen verwijzen wij naar het rapport Impact Covid-19 op Nederland.

Bron: www.abnamro.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.