Fit blijven met een fulltime kantoorbaan: het kan zo!

17 juni 2022 14:28

Fit blijven met een fulltime kantoorbaan: het kan zo!

Het duurde even, maar we mogen weer naar kantoor! Hartstikke fijn om onze collega’s weer te zien, maar de coronakilo’s hebben zichtbaar het nettogewicht van alle medewerkers flink verhoogt! Waar moet je op letten om weer gezond en fit te worden en/of te blijven? In deze blog lees jij hoe je van een beetje fatty, weer terug gaat naar summer ready met een fulltime kantoorbaan!

Kom op de fiets naar je werk

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het schadelijk is voor de gezondheid om langer dan 4 uur achter elkaar te zitten. Het verhoogt de kans op diabetes en hart – en vaatziekten. Willen we niet. Die eerste meters van de dag hoef jij niet te zitten in je bolide, je kan de hele dag nog zitten. Dus als je de mogelijkheid hebt: laat de auto staan en pak je fiets! Fietsend naar je werk gaan heeft nog een psychologisch voordeel. Van een verhoogde hartslag wordt je wakkerder en fitter. Bovendien maak je geluk hormonen aan als je beweegt. Dus voor gezond en vitaal, neem je trouwe ros van staal!

Bereid je eten een dag van tevoren

Je dieet is het allerbelangrijkste als je fit wil blijven. Het is natuurlijk verleidelijk om een broodje te bestellen, een kant en klaar maaltijd naar binnen te schuiven, om de hoek een donut scoren of de hele dag te teren op de traktatie van je jarige collega. Dat is echter funest voor je gezondheid! Je concentratie gaat erop achteruit, je humeur wordt slechter en je BMI wordt er ook echt niet lager van. Gelukkig is de oplossing echt poepie simpel. Neem het ’s avonds 10 tot 20 minuutjes de tijd om voor jezelf een voedzame gezonde maaltijd te maken. Plan vaste eettijden in en vul je dieet aan met de nodige supplementen. (Denk aan magnesium, vitamine C, omega 3, etc) Als het je doel is om af te vallen, laat de taart dan staan en let op je calorie inname ten opzichte van je calorie behoefte.

Ga op een vaste tijd naar de sportschool

Gelukkig zijn ook de sportscholen weer helemaal open voor iedereen. Om fit te blijven of te worden is een dagelijkse hoeveelheid beweging natuurlijk een must. Iedereen kan bewegen op zijn eigen niveau. Of je nu een jonge vitale adonis bent of een senior bent die bijna de pensioenleeftijd heeft bereikt. Natuurlijk zijn er medische uitzonderingen, maar als je kunt sporten maak het jezelf dan makkelijk door op vaste dagen en vaste tijden te gaan.

Draag een sporthorloge

Je stuurt jezelf aan de hand van wat je meet. Zorg daarom dat je continu een stappenteller bij je hebt en dat je de calorieën die je verbrand telt. Het dragen van zo’n ding is natuurlijk al een motiverende factor op zichzelf. Je wordt er constant aan herinnert dat jij sportief bezig bent!

Koop een standing desk

Een standing desk is een bureau die je kunt verhogen, zodat je werk positie vervangen wordt van zittend naar staand. Dat is supergoed voor de bloedsomloop en voorkomt dat je spierklachten krijgt.

Staand werken verhoogd wetenschappelijk bewezen je concentratieboog en verminderd je vermoeidheid.

Strek je benen af en toe

Ga eens een kopje koffie halen, neem de trap in plaats van de lift, ga een rondje lopen in de pauze of drink zoveel water dat je 3 keer per dag vaker naar de wc moet. (Werkt echt).

Tot slot: Doe alles op je eigen niveau

Nu weet jij wat je kunt doen om fitter te worden met een kantoorbaan. Voor de een zal het betekenen dat je er sportief uit wil (blijven) zien en voor de ander is het doel misschien om gewoon mobiel te blijven en niet zwaarder te worden. Wat je doel ook is, doe alles op je eigen tempo en zorg ervoor dat je het vol kunt houden. De beste tip blijft nog steeds, wees consistent en geduldig. Het resultaat komt er wel, als je maar vol kunt blijven houden wat je doet. Zo heb je de grootste kans dat jij je gezondheidsdoelen behaald.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.