Fiscale perspectieven op innovatief ondernemen

2 juli 2021 12:15

Fiscale perspectieven op innovatief ondernemen

Ontwikkelt uw bedrijf technisch innovatieve producten of diensten? Dan is de kans groot dat u in aanmerking komt voor belastingvoordeel. Hoewel fiscale wetgeving regelmatig wijzigt, blijven de fiscale stimuleringsmaatregelen voor de meeste bedrijven nog steeds zeer interessant. BDO kan u daarbij helpen en adviseert daarnaast bij het inrichten van uw innovatieprocessen voor optimaal voordeel.

De overheid stimuleert bedrijven in Nederland met innovatieve ambities. Daarvoor bestaan onder andere twee fiscale regelingen: de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) en de Innovatiebox.

SLIM INNOVEREN MET DE WBSO EN DE INNOVATIEBOX

Tijdens de speur- en ontwikkelingsfase van uw innovatie kunt u gebruik maken van de WBSO. Dit is een korting op de loonbelasting voor de (loon)kosten en uitgaven die te maken hebben met het zogenoemde speur- en ontwikkelingswerk voor uw innovatie. De WBSO kan oplopen tot een korting van 50 procent! De Innovatiebox geeft u korting op de vennootschapsbelasting die u betaalt over de winst die voortkomt uit uw innovatie. Als u aan de voorwaarden voldoet, betekent dit dat opbrengsten tegen maximaal 9 procent vennootschapsbelasting worden belast. Om aan te kunnen tonen dat u de innovatie zelf ontwikkeld heeft, is de WBSO hét toegangsbewijs voor de Innovatiebox.

De fiscale stimuleringsmaatregelen leveren de nodige liquiditeiten en een cash technisch voordeel op. Hierdoor kan meer geïnvesteerd worden in innovatie om nog verder door te groeien!

COMMUNICERENDE VATEN

Het is belangrijk dat innovatie en de fiscale stimuleringsmaatregelen multidisciplinair worden aangevlogen. In de praktijk zien we vaak dat de WBSO en de Innovatiebox niet op elkaar worden afgestemd, terwijl het communicerende vaten betreffen. Dat is een gemiste kans. Het niet optimaal inrichten van de WBSO heeft direct gevolgen voor de toepassing van de Innovatiebox. Haal daarom meer uit de fiscale stimuleringsmaatregelen door een multidisciplinair team te laten samenwerken.

LAAT EEN FISCALIST VOORAF MEEDENKEN

Vooraf goed nadenken over hoe het innovatieve karakter van een bedrijf fiscaal en juridisch kan worden ingericht, is van groot belang. Ga ik wel of niet een octrooi aanvragen? Waar hang ik mijn intellectuele eigendom in mijn ondernemingsstructuur? Ga ik R&D-personeel aannemen of inlenen? Als u dergelijke vragen vooraf goed fiscaal aankleedt, is het te behalen voordeel uit de fiscale stimuleringsmaatregelen het grootst en kan het een financiële boost geven voor uw innovatie.

HET INNOVATION CONTROL FRAMEWORK

Om de onderdelen binnen uw organisatie optimaal te laten communiceren, heeft BDO het Innovation Control Framework (ICF) ontwikkeld. Dit framework is opgebouwd uit 6 alles omvattende bouwstenen (strategie, structuur, mens & cultuur, Innovatieproces, financiën en compliance). Door een optimale inrichting van deze bouwstenen kan het maximale uit innovatie worden gehaald. Alle feiten, omstandigheden, risico’s en kansen worden met het ICF gestructureerd en vanuit een breed perspectief in kaart gebracht.

MEER INFORMATIE?

Voor advies op maat combineren onze specialisten kennis met praktijkervaringen in uw branche. Een eerste kennismaking is altijd vrijblijvend. Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs.

D. (DUCO) STOKKERS

Manager Belastingadvies T 074 - 276 4212

M 06 - 28 83 60 64

E duco.stokkers@bdo.nl

H. (HARRY) HURKENS

Manager Belastingadvies T 024 - 374 1712

M 06 - 83 697 981

E harry.hurkens@bdo.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.