Familiebedrijf Hooijer Renkum is duurzaam in alle poriën

12 oktober 2021 15:15

Familiebedrijf Hooijer Renkum is duurzaam in alle poriën

In alle facetten van de onderneming en de bedrijfsvoering heeft Hooijer Renkum de ambitie duurzaam te opereren. Bijvoorbeeld in de benadering van klanten door niet op prijs te concurreren, maar door een langdurige relatie aan te gaan en kwaliteit te bieden. Ook in het personeelsbeleid is Hooijer Renkum gericht op continuïteit en inclusiviteit, want de filosofie is dat medewerkers het hart van de onderneming vormen. En natuurlijk ligt de focus van de bedrijfsactiviteiten op duurzaamheid en circulariteit.

Zo’n twee jaar geleden nam Derkjan Hooijer het bedrijf Hooijer Renkum over van vader Karel. Ooit begonnen met een aantal diensten voor Parenco, de papierfabriek in Renkum, en uitgegroeid tot een voorbeeldige onderneming met een breed palet aan bedrijfsactiviteiten zoals circulaire sloopwerkzaamheden, bodemsanering, asbestverwijdering, aanleg en onderhoud van groen en aanleg van infrastructuur, zowel boven- als ondergronds.

Groene waarden

Het verwerken van hun snoeiresten tot biomassa startte een jaar of twaalf geleden. Het werd zo succesvol dat Hooijer Renkum in 2017 de 9 hectare grote GroeneWaarden betrok; een oude steenfabriek nabij kasteel Doorwerth, ruimte genoeg om de groene ambities van de aannemer vorm te geven. “Er is tegenwoordig veel kritiek op het verstoken van biomassa en daar kan ik goed inkomen”, zegt Derkjan Hooijer. “Het is in mijn optiek een tijdelijke oplossing en het is alleen duurzaam als je uitsluitend het snoeiafval van regulier groenonderhoud gebruikt.” In zijn optiek heeft het kappen van bossen in Canada of Oost-Europa en het verschepen daarvan op vervuilende oceaandiesels naar Nederland ten behoeve van de biomassacentrales niets met duurzaamheid te maken. “Natuurlijk levert het verbranden van biomassa weer CO₂ op, maar fijnstof, kooldioxide en andere schadelijke stoffen vangen de filters in de centrales af. Bovendien bij composteren komt er ook CO₂ vrij, maar dan zonder energieopbrengst.”

Groen en goed

Hooijer Renkum heeft overigens een geavanceerd en uniek proces ontwikkeld om van alle reststromen uit de groenwerkzaamheden een hoogwaardig product te maken voor de biomassacentrales; goed gedroogd, fijn gemalen, zonder metaal- en grondresten. Dat Hooijer duurzaamheid serieus neemt, blijkt ook uit de nieuwe innovatie bij de verwerking van het groenafval. “We kregen feedback uit de biomassacentrales dat er toch nog wat grond- en steenresten in ons biomassa zat”, legt Derkjan Hooijer uit. “We hebben daarom een wasinstallatie ontwikkeld waarbij vrijwel alle grond, stenen en metalen resten uit het groenafval wordt gewassen.” De grond die dan nog resteert is dankzij de laatste resten organisch materiaal heel geschikt om te composteren tot vruchtbare groencompost. “Jaarlijks kunnen we 30.000 kuub bodemproducten leveren. We gaan dat in samenwerking met Hardeman Zand- en Grindhandel uit Veenendaal via een webwinkel aanbieden aan consumenten in big bags onder de merknaam GroeiGoed.” Zijn zus Annewil zal vanuit Hooijer leiding geven aan dit bedrijfsonderdeel met de toepasselijke naam.

Samenwerking in de hele keten

Op het gebied van duurzaamheid werkt Hooijer samen in de keten, dus zowel aan de klanten- als aan de leverancierskant. Maar ook met concurrenten werken ze samen. “Met een tiental sloopbedrijven hebben we bijvoorbeeld een coöperatie opgericht. De bedoeling is dat we het sloopmateriaal zodanig te bewerken dat het weer herbruikbaar is. Wij verwerken plafondplaten; een ander bedrijf verwerkt weer andere materialen, bijvoorbeeld hardhouten kozijnen”, verduidelijkt hij. Samen met de Voorwerkers, die passend werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, brengt Hooijer een nieuwe ecologische verflaag aan op die platen. Ze komen dan refurbished op een online marktplaats; allemaal in samenwerking met de coöperatie insert.nl. “Wij werken graag samen met klanten, opdrachtgevers en concullega’s om te komen tot een kwalitatief betere en duurzamere dienstverlening”, aldus Derkjan Hooijer.

Hooijer Renkum B.V.
Energieweg 7
6871 KB Renkum
Telefoon 0317 – 31 86 66
E-mail info@hooijer.nl
www.hooijer.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.