Europees aanbesteden interessant?

2 september 2020 15:00

Europees aanbesteden interessant?

Het kost organisaties veel tijd om een goed voorstel uit te brengen aan de profitsector. De aanvragen zijn steeds meer te vergelijken met Europese aanbestedingen (overheidssector). De overheid is vandaag de dag op zoek naar flexibele creatieve meedenkende partners, interessant voor jouw organisatie?

Veel organisaties hebben te maken met offerteaanvragen vanuit de Profitsector (RFP’s). Wellicht is jouw ervaring ook dat deze aanvragen steeds uitgebreider worden. Daar waar voorheen enkel de prijs werd opgevraagd, wordt nu steeds vaker de visie van een bedrijf gevraagd, hoe het bedrijf omgaat met Duurzaamheid en Social Return, enz. Deze behoefte aan het ontvangen van meer informatie, dan alleen de prijs, is waarschijnlijk afgeleid van de “bergen” aan informatie die altijd gevraagd wordt bij Europese aanbestedingen. Indien een (semi)overheidsinstantie iets wil inkopen, gaat dat altijd middels een formeel traject: een (Europese)aanbesteding. Het overheidsinkopen moet ervoor zorgen dat de markt gelijke kansen krijgt. Met de komst van de Nieuwe aanbestedingswet 2012 zijn aanbestedingen niet alleen interessant voor de grote landelijke organisaties, maar juist ook voor het MKB.

Wij realiseren ons dat onder de lezers er een diversiteit is qua ervaring met aanbesteden, bedrijven die nog nooit ingeschreven hebben op een (Europese) aanbesteding en bedrijven die er dagelijks mee te maken hebben en alles wat daar tussenin zit. Voor alle bedrijven hebben we interessante informatie  en geven we tips mee om succesvol in te schrijven!

Een goede voorbereiding

Je organisatie is er klaar voor om de overheid als klant te hebben, maar je weet niet goed waar het beste te beginnen. Wij helpen je op weg!

Om deel te nemen aan een overheidsaanbesteding moet je een aantal voorbereidingen treffen, zodat je op de hoogte raakt van interessante publicaties, op de hoogte blijft van de mededelingen rondom deze publicatie en om tijdig in te kunnen schrijven. Maak een account aan op TenderNed en richt deze goed in, zodat je een mail krijgt wanneer er een interessante aanbesteding is gepubliceerd voor je dienst of product.

Wij kunnen je hierbij helpen, zodat de basis gereed is om vervolgens actief mee te dingen voor een overheidsopdracht.

Het bidproces

Om je kansen op een succesvolle inschrijving te vergroten, op een efficiënte manier het proces te doorlopen en een kwalitatief hoogwaardige inschrijving te doen, is het van belang om te begrijpen hoe het bidproces in elkaar steekt.

Het bidproces bestaat uit 5 fasen (van beïnvloeding klant/prospect tot implementatie na gunning):

Iedere aanbesteding, groot of klein, zou idealiter al deze fases moeten doorlopen om enkel tijd te besteden aan kansrijke trajecten.

Een uitleg van elke fase omschrijven wij op onze website. Hier tref je ook een aantal praktische tips die bijdragen aan de kwaliteit van je inschrijving en uw scoringspercentage enorm kunnen verhogen.

Klantgericht schrijven

Net als bij een verkoopgesprek is er bij een inschrijving op een aanbesteding sprake van mensen. Alles draait om vertrouwen winnen. Een klik krijgen. Hoe realiseer je die klik als je elkaar niet ziet?

Lees je in en laat dit ook zien

Start bij een inschrijving eerst met het inleven in de Aanbestedende dienst. Begin op tijd met het bestuderen wat de vraag is en wat de (achterliggende) behoefte is. Lees de leidraad en het programma van eisen, maar ook de website, beleidsplannen en overige interessante mediabronnen.

De aanbestedende dienst moet zichzelf herkennen in de teksten. Laat in de teksten regelmatig de doelstellingen van de aanbestedende dienst terugkomen en beschrijf wat voor hen de toegevoegde waarde is van je product of dienst en manier van werken.

In deze link lees je meer hoe je de aanbestedende dienst voor je kunt winnen!

Wat kan TenderToo voor je betekenen?

Masterclass Europees aanbesteden

Wij verzorgen in-company masterclasses geheel op maat voor onze klanten. Afhankelijk van de behoefte bepalen we samen hoe invulling te geven aan het programma. Een interactieve sessie waarbij allerlei onderwerpen aan bod komen. Wij bieden maatwerk voor bedrijven die geen ervaring hebben met Europese aanbestedingen en bedrijven met veel ervaring maar die bijvoorbeeld beter SMART teksten willen schrijven of een efficiënter ingericht Bidproces willen hebben.

Begeleiding bij formele offerteaanvragen

TenderToo is gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van inschrijvingen op formele offerteaanvragen (Europese Aanbestedingen en Request for Proposals) en het inrichten van verkoop-/offerteprocessen. Begeleiding bij een (Europese) aanbesteding of formele inschrijving bespaart de organisatie tijd, zorgt voor structuur en levert SMART teksten op waar de opdrachtgever zich in herkent.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.