Energielabel voor je kantoorpand

8 december 2022 13:23

Energielabel voor je kantoorpand

Ieder gebouw in Nederland moet voorzien zijn van een energielabel. Dit geldt zowel voor huizen als voor zakelijke panden. Vanaf 2023 wordt de situatie voor kantoorpanden gewijzigd. Het is niet alleen voldoende om in het bezit te zijn van een geldig label, het energielabel voor een kantoorpand moet minimaal C zijn. Als een kantoorpand niet aan deze norm voldoet dan mag het niet langer worden gebruikt met kantoorfunctie. Wat dit betekent voor eigenaars van kantoorpanden leggen we uit op deze pagina.

Is een energielabel voor je kantoorpand verplicht?

Ja, het energielabel is voor ieder gebouw in Nederland verplicht, dus ook voor kantoorpanden. Echter was er tot voor kort geen minimale grens gesteld aan de energieprestaties van gebouwen. Er is een schaal van A (goede energie prestaties) tot G (slechte energie prestaties). Voorheen was dit slechts een indicatie voor de eigenaar of huurder maar met ingang van 1 januari 2023 is er sprake van een ondergrens voor kantoorpanden.

Een label G voor een woning was vooral een nadeel voor de eigenaar. Bij verkoop of verhuur ligt de waarde van een label G woning aanzienlijk lager dan voor een verder vergelijkbare woning met label A. Kopers of huurders houden van comfort en willen niet meer betalen aan energiekosten dan noodzakelijk is. Voor 2021 was er sprake van een label dat gebaseerd was op een schatting, sinds 1 januari 2021 moet een inspectie worden uitgevoerd door een erkend EP-adviseur. Dit betekent een hoger tarief maar wel meer zekerheid over een juiste waardering. Via Energielabelperfect.nl is het mogelijk om eenvoudig en betaalbaar een woonhuis te laten inspecteren. Voor kantoorpanden is de situatie vanaf 2023 echter anders.

Energielabel C voor kantoorpanden

Een kantoorpand moet vanaf 2023 minimaal een label-C score behalen volgens de nieuwe norm. Dit betekent dat het gebouw een primair fossiel energieverbruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar mag hebben. Als deze grens wordt overschreden dan mag dit pand niet langer als kantoor worden gebruikt volgens het Bouwbesluit 2012. Dat deze regel ingevoerd zou worden is geen nieuws, toch hebben veel eigenaren van kantoorpanden deze gebouwen nog niet laten verduurzamen. Vanwege de hoge kosten of andere redenen. Volgens de meest recente cijfers (december 2022) bezit slechts 50 procent van kantoren een energielabel C of beter. 11 procent scoort label D of slechter en 39 procent heeft helemaal geen energielabel. Dit is zorgwekkend, los van de boetes die opgelegd worden daalt de waarde van een pand zonder label.

Waarom is een energielabel voor kantoorpanden belangrijk?

Wanneer je als eigenaar gebruik maakt van het pand zonder intentie om deze te verkopen of verhuren dan lijkt een label C niet zo van belang. Het is wel zo dat de energiekosten onnodig hoog liggen, daarnaast ligt het comfort voor gebruikers lager dan de norm. Dit kan weer leiden tot uitval wegens ziekte, schimmelvorming in het gebouw en allerlei andere nadelige gevolgen. Net zoals bij woningen die via Energielabelperfect.nl geïnspecteerd worden zijn kantoorpanden met label A of B aanzienlijk meer waardevol, zeker in een tijd met hoge tarieven voor gas en elektra. De nieuwe NTA 8800 norm is daarnaast meer nauwkeurig en geeft een beter beeld van de werkelijke situatie. Zorg daarom voor een geldig en juist energielabel voor je kantoorpand.

Hoe kun je snel een energielabel aanvragen voor jouw kantoorpand? Dat lees je hier.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.