Elke ondernemer is verantwoordelijk voor de boekhouding

9 juni 2020 09:32

Elke ondernemer is verantwoordelijk voor de boekhouding

Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen of om als zelfstandige zonder personeel aan het werk te gaan. Je geniet in deze gevallen vaak van veel vrijheid en “het eigen baas zijn” is iets dat veel mensen zichzelf als doel hebben gesteld met betrekking tot hun carrière. Naast de vele vrijheden komen er echter ook extra verantwoordelijkheden kijken wanneer je de eindverantwoordelijke bent voor de bedrijfsvoering. Dit is ongeacht de omvang van jouw onderneming of bedrijf, het maakt namelijk niet uit of je nu een freelancer bent die voor zichzelf werkt of een CEO van een multinational, allemaal zijn ze eindverantwoordelijk voor de boekhouding. De boekhouding betekent kortgezegd het bijhouden van de financiële administratie van het bedrijf. Het doen van de boekhouding is verplicht bij de wet en er zijn dan ook diverse documenten die jaarlijks en op aanvraag aangegeven dienen te worden aan de Belastingdienst.

Basiskennis met betrekking tot accountancy is een must have

Middelgrote en kleine bedrijven (MKB) maken regelmatig gebruik van een accountant. De echte grote bedrijven hebben zelfs vaak hele afdelingen die zich bezighouden met de boekhouding. Als manager en of bedrijfseigenaar dien je ongeacht het feit of je daadwerkelijke boekhouding zelf doet of niet, op de hoogte te zijn van de cijfers en de betekenis van bepaalde onderdelen van de boekhouding. Deze basiskennis richt zich vooral op het lezen en interpreteren van de cijfers. Je kan hierbij denken aan het kunnen lezen van een balans of aan zaken zoals een winst- en verliesrekening. Afhankelijk van de grootte van jouw onderneming zijn er verschillende manieren om de boekhouding te doen.

Online software maakt boekhouden een stuk makkelijker

Wanneer je beschikt over relatief weinig basiskennis met betrekking tot de boekhouding of wanneer je een ZZP-er bent en boekhouding niet tot je meest belangrijke activiteiten behoort dan is het gebruik van een boekhoudprogramma vaak een aanrader. Tegenwoordig hoef je niet per se de boekhouding in Excel te doen en kun je kiezen voor kant en klare software, die het een stuk makkelijker maakt om de boekhouding zelf te doen. Ook geniet je hierbij vaak van extra functies, zoals het snel digitaal versturen van facturen terwijl je op locatie bent. Met een laptop of tablet bij de hand kun je al je financiën direct afhandelen met je cliënten en bespaar je jezelf een hoop kostbare tijd. Excel zou een uitkomst kunnen zijn voor met name kleine bedrijven, denk aan projecten die vallen onder de kleine ondernemersregeling (KOR). Krijg je te maken met meer facturen? Dan begint Excel al snel foutgevoelig te worden en hoewel dit enige kosten kan besparen is er een aanzienlijke kans je jezelf in de voet schiet.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.