Eindejaarsdrukte verwacht! Ondernemers, regel je zaken op tijd.

5 oktober 2021 11:27

Eindejaarsdrukte verwacht! Ondernemers, regel je zaken op tijd.

Waar niet alleen andere branches last hebben van de eindejaarsdrukte, is dit ook de drukste periode van het jaar voor notariskantoren en de KvK. Veel ondernemers willen op de valreep toch nog een onderneming oprichten, omzetten of zaken zoals een aandelenoverdracht regelen voordat het nieuwe jaar begint. Wellicht herken jij jezelf hierin. Daarom hebben wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet, zodat je goed voorbereid bent. 

Dit zijn de 3 dingen waar jij als ondernemer rekening mee moet houden in Q4. 

1. De UBO-Inschrijving

De UBO inschrijving. Je hebt er waarschijnlijk al wel eens van gehoord, maar er is wat verandert rondom de UBO-registratie. Heb je een onderneming die voor 27 september 2020 is opgericht? Dan ben je wettelijk verplicht je vóór 22 maart 2022 in te schrijven in het UBO-register.* 

De verwerkingstijd van de KvK op het moment 3-4 weken. Dit zal echter oplopen naarmate alle 1.5 verplichte organisaties zich zullen inschrijven. Kortom, wil je de drukte voor zijn én geen boete van €21.750 in de brievenbus krijgen? Zorg dan dat je begin Q4 je UBO-registratie doorgeeft en niet te lang wacht.  

* Ben je als ZZP-er een eenmanszaak? Dan heb je geen inschrijfverplichting.

2. BV of Holding oprichten? Of je eenmanszaak omzetten? 

Welke juridische procedure je ook wilt gaan starten. Als je dit vóór 1 januari 2022 geregeld wilt hebben moet je hier nu al over nadenken. Hoe later in het jaar, hoe drukker de notaris het heeft. Het is dus raadzaam om ten minste zes weken van tevoren de fiscale stukken aan te leveren en de aanvraag te voltooien. Als je te laat bent, kan dit alleen nog maar met een spoedaanvraag en dat is niet fijn voor de portemonnee en niet goed voor de gemoedstoestand.  

3. Prinsjesdag veranderingen

Een belangrijk moment voor ondernemend Nederland. Notarissen en de KvK krijgen een hele berg werk erbij aan het einde van het jaar door aangekondigde veranderingen op Prinsjesdag. Wil of moet je zaken voor je onderneming anders gaan regelen op basis van (nieuwe) wetten die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag? Wacht niet tot het einde van het jaar om deze plannen te realiseren, maar probeer dit zo snel mogelijk te doen.

Kortom

Zorg dat je goed voorbereid en zonder stress het nieuwe jaar tegemoet gaat. Door verwachte drukte kunnen processen wat langer duren dan verwacht en hebben notarissen én de KvK minder ruimte voor afspraken. Begin daarom vandaag nog met je voorbereidingen om zo op tijd klaar te zijn en met een gerust hart te kunnen genieten van je kerst en het nieuwe ondernemende jaar wat voor je ligt. 

Wat is Firm24? 

Firm24 is een 'one-stop-shop' voor zakelijke dienstverlening. Zo kun je er o.a 100% online je BV oprichten, eenmanszaak omzetten of aandelenoverdracht regelen.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.