Effectieve methoden om bedrijfsrisico's in kaart te brengen

5 juli 2024 09:29

Effectieve methoden om bedrijfsrisico's in kaart te brengen

Ondernemen staat gelijk aan risico’s nemen, dat is oud nieuws. Maar risico’s nemen betekent niet alle logica overboord gooien. De meest succesvolle ondernemers gaan natuurlijk niet zomaar klakkeloos risico’s nemen. Ze kijken eerst eens heel rustig naar zichzelf en hun adviseurs en dan naar wat het risico kan opleveren en dan wordt een weloverwogen besluit gemaakt. Wil jij ook bij die succesvolle ondernemers horen? Dan moet jij het precies zo aanpakken. Alleen als de beloning de moeite waard is, wordt een risico genomen. Geen idee hoe je zo’n overweging moet maken? Maak je niet druk! Na het lezen van deze blog weet je precies hoe jij de bedrijfsrisico’s in kaart moet brengen. 

Leer je eigen bedrijf kennen 

Als ondernemer is je bedrijf een onderdeel van jou. Maar hoe goed ken je je bedrijf eigenlijk? Waar ben jij het allerbeste in? En waar ben je niet zo goed in? Wat waarderen klanten aan jouw bedrijf? Waar komen klanten op af en wat maakt jou anders dan de concurrent? Het kennen van je bedrijf is super belangrijk als je risico’s gaat nemen. Wees hierbij zo objectief mogelijk. Het ontkennen van zwakke punten heeft geen enkele zin. Dan kun je zeker geen weloverwogen beslissingen nemen over welke risico’s je wel en niet kunt nemen. Als je niet weet wat jouw zwakke en sterke punten zijn, moet je eerst zorgen dat je dat goed op papier hebt. Een risico inventarisatie en evaluatie is een ideale manier om de interne omgeving in kaart te brengen. 

Kijk naar je omgeving 

Het kennen van je eigen bedrijf is super belangrijk, maar dat is zeker nog niet alles. Je moet namelijk ook kijken naar de externe omgeving van je bedrijf. Wie zijn je concurrenten? Wie zijn je klanten? Welke ontwikkelingen zie je in de branche? Zo leer je de kansen en bedreigingen herkennen. Gebruik je sterktes om die mooie kansen te begrijpen en als schild tegen de bedreigingen van buitenaf. Om echt te kunnen concurreren in de markt is het belangrijk dat je altijd weet wat er speelt, anders ga je echt kansen missen en dat is natuurlijk doodzonde. Ook hier is een RI&E een super handige manier om te achterhalen waar je bedrijf staat en wat er allemaal gebeurt in de externe omgeving. Door het over te laten aan de professionals kun jij je focussen op je bedrijf en weet je zeker dat je echt betrouwbare informatie krijgt. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.