‘Eerst geloven en dan zien’

20 mei 2020 16:49

‘Eerst geloven en dan zien’

Het kan kennelijk iedereen overkomen. Dat een woordenwisseling met je leidinggevende hoog oploopt, en dat het voordat je het in de gaten hebt, tot een vertrek leidt. Situaties waarvan je aanvankelijk denkt dat ze met een sisser aflopen. Wij zijn het immers allemaal wel eens ergens niet mee eens. Dan ga je in gesprek en als volwassenen met elkaar verder.

Onhoudbare situatie

Mevrouw Bakker werkte bij een middelgrote gemeente als WMO-consulente. Rap van de tong zou ze zichzelf niet noemen, maar als iets haar hoog zit, brengt ze het ter sprake. Zo ook in dit geval. Het valt verkeerd bij haar leidinggevende, er ontstaat een conflict. Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen? Verbijsterd is ze. Ze meldt zich ziek met stressklachten en komt daarom bij ons, voor een 2e spoor traject.

Samen met een P&O-functionaris van de gemeente komt ze eerst voor een oriënterend gesprek om te kijken of er een klik is om haar te begeleiden in het 2e spoortraject. De spanning tussen mevrouw Bakker en de P&O-ster is voelbaar, ze gunt haar zelfs geen blik waardig: ze wil niet rechtstreeks communiceren, het werd een bizar gesprek. Een non-verbale krachtmeting speelt zich af.

Een nieuw begin?

Mevrouw Bakker kiest voor ons bureau en krijgt een intake met de loopbaanadviseur. Samen gaan wij ervoor zorgen dat ze deze negatieve situatie achter zich laat en klaar is voor een nieuwe baan. Een grote uitdaging. Wij beginnen met haar verliesverhaal. Uitbarstingen van woede, verdriet, geleidelijke bewustwording over hoe het heeft kunnen gebeuren en haar eigen rol hierin.

En dan: het afscheid. Een apart ingezette verliesconsulent leert haar om te gaan met de woede en het verdriet.

De volgende stap: de toekomst. Wij bespreken vraagstukken en oriënteren ons op toekomstperspectieven. Mevrouw Bakker denkt dat ze graag in een prik lab wil werken maar haar werkervaring is sterk verouderd. Om een goed beeld te krijgen van de functie belt ze een ziekenhuis met het verzoek tot een snuffelstage. Ze is enthousiast. Dát moet haar nieuwe baan worden!

Positief denken werkt!

Wij zien het vaker gebeuren: focus je je met positiviteit op iets nieuws, dan gebeuren er zomaar mooie dingen! Er verschijnt een vacature in een prik lab in een ziekenhuis. Mevrouw Bakker schrijft een aansprekende sollicitatie­brief waarin ze vertelt over haar passie voor het vak en over haar snuffelstage. Optimistisch als wij zijn - hoop doet ook ons leven - oefenen wij het gesprek alvast.

Dan het goede nieuws: ze mag op gesprek komen, en gaat er vol enthousiasme en vertrouwen in. Met spanning wacht ze de uitslag af.

Inmiddels is mevrouw Bakker aan het werk in het prik lab, ze heeft de baan gekregen die ze het allerliefste wilde! een enthousiaste vrouw met haar blik vooruit. Dit is waar wij het voor doen en voelen wij de voldoening van onze mooie job als loopbaanadviseur.

Arie J. Schreuder

www.bureaustreefkerk.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.