Een auto van de zaak rijden: de voor- en nadelen

22 februari 2019 14:15

Een auto van de zaak rijden: de voor- en nadelen

Het rijden van een auto van de zaak kan in sommige gevallen erg voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kan het je ook weer nadelen opleveren. De keuze is niet altijd even makkelijk te maken; dus we helpen je graag op weg. We hebben alle voor- en nadelen van het rijden van een auto van de zaak voor je op een rijtje gezet. 

1. Voordeel: Alle vrijheid in gebruik dankzij speciale verzekering

Hoewel je privé auto natuurlijk een goede verzekering moet hebben, geldt dit net zo goed voor de auto van de zaak. De speciale bedrijfsautoverzekering van Diks zorgt er op deze manier bijvoorbeeld voor dat je de auto van de zaak in alle opzichten mag gebruiken. Een privé auto mag bijvoorbeeld zakelijk gebruikt worden voor woon-werkverkeer; maar niet voor werkzaamheden zoals bezorgen, of medewerkers die deze auto voor zakelijke doelen gebruiken. In dit geval heb je echt een bedrijfsautoverzekering nodig. Deze is wellicht wat duurder dan de particuliere verzekering, maar de verschillen zijn hier zeker beperkt te houden.

2. Voordeel: Onderdeel van je loon

Het rijden van een auto van de zaak is in principe onderdeel van je loon. Dit betekent dat je flink wat bespaard tegenover het hebben en rijden van een eigen auto; ook in privésituaties. Daarnaast heb je ook nog eens de kans dat je een tankpas van het bedrijf krijgt.

3. Voordeel: Zorgeloos rondrijden

Je hoeft je ook helemaal geen zorgen te maken over belastingen en verzekeringen; over het algemeen neemt het bedrijf al deze kosten op zich. Dus je bespaart op aanschafkosten en uitgaven voor benzine, maar ook op de andere kosten.

4. Voordeel: Geen hoge investering

En dan het meest logische voordeel is natuurlijk het feit dat je geen grote investering hoeft te doen wanneer het gaat om de aanschaf van een auto. Deze investering wordt namelijk door de onderneming gedaan.

5. Nadeel: minder vakantiegeld

Het bedrag dat de onderneming betaalt voor jouw auto van de zaak wordt niet altijd als loon beschouwd. In dat geval zou je dus minder vakantiegeld en minder pensioen krijgen.

6. Nadeel: Reisvergoeding valt weg

Houdt er daarnaast ook rekening mee dat eventuele reisvergoeding ineens wegvalt. Maar dit weegt natuurlijk niet op tegen de overige besparingen die je doet.

7. Nadeel: De auto is niet van jou

Daarnaast is de auto helaas niet van jou. Wat betekent dat wanneer je een tijdelijke werkonderbreking hebt of je ontslag neemt bij de huidige werkgever, je ook de auto kwijt bent.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.