Economische kansen voor thuiswerken in Oost-Nederland

19 oktober 2020 11:23

Economische kansen voor thuiswerken in Oost-Nederland

We reizen minder en werken meer thuis. Thuiswerken is best productief, zo blijkt in deze coronacrisis. Mensen hebben ruimte en rust, kunnen privé en zakelijk beter combineren en de klanttevredenheid blijft. Bovendien is de veranderende mobiliteit beter voor het milieu. De mobiliteitsontwikkelingen kunnen een katalysator zijn voor werkgelegenheid en economie in Oost-Nederland.

Ruimte in en om het huis wordt door deze coronatijd extra gewaardeerd. We wonen, leven en recreëren meer thuis. En door het thuiswerken verandert het werkende leven. Werk wordt flexibeler en voor bepaalde sectoren blijft dat zo in de toekomst. Vergaderingen worden vaker doelgericht op afstand gedaan. Dit biedt kansen voor het oosten van het land, voor de woonplaatskeuze en de verdere verduurzaming van mobiliteit. Oost-Nederland als oplossing voor overbevolkte steden, met relatief betaalbare woningen en veel natuur.

Nieuwe functies

Thuiswerken en locatie onafhankelijk werken worden het nieuwe normaal. Dit brengt het begrip afstand in een ander daglicht. Waar mensen nu vaak dichtbij de stad blijven wonen, is dat minder hard nodig als je minder vaak naar het werk reist. Hierdoor worden functies die met name in grote steden worden aangeboden, steeds meer bereikbaar voor mensen die op het platteland wonen. Door de coronacrisis vormen bijvoorbeeld klantenservice-afdelingen en callcenters een snelgroeiende branche. De vraag naar medewerkers voor deze afdelingen neemt toe. Mensen kopen meer online, er komen daardoor meer distributiebedrijven en ook bij organisaties in de gezondheidsbranche, ICT en verzekeringsmaatschappijen nemen vacatures voor helpdeskmedewerkers die vanuit huis kunnen werken toe. Olympia helpt 1.000 werkzoekenden omscholen naar werk waar in de 1,5 metersamenleving langdurig vraag naar zal zijn. In korte tijd hebben we al veel mensen met succes geplaatst. De training voor Klantenservicemedewerker maakt daar onderdeel van uit.

Ontmoeten en ontwikkelen

Hoewel het thuiswerken prima functioneert, hebben veel mensen daarnaast behoefte aan het sparren met collega’s. Werk heeft immers ook een sociale dimensie. En niet iedereen heeft thuis een rustige werkplek. Ik verwacht dat kantoren meer een functie krijgen als ‘ontmoetingsplek’. Een plek voor verbintenis en contact. De nieuwe locatie van Olympia aan de Nobelstraat in Lichtenvoorde wordt zo’n ontmoetingsplek. Het biedt werkruimtes en -lounges met faciliteiten en technische oplossingen. Een open plek waar iedereen welkom is, als het weer kan uiteraard. Om ruimte te huren en te werken, om te sparren, elkaar te helpen en samen tot nieuwe ideeën te komen. Naast elkaar ontmoeten, richten we ons er op ontwikkelen, ondernemen en opleiden. Samen willen we de regionale kenniseconomie versterken en inspelen op de arbeidsmarkt van morgen. Voor nu geldt dat we elkaar, met de nieuwe maatregelen, voorlopig online ontmoeten en inspireren. De sociale dimensie vullen we op een andere manier in. Want ook dat kan, weten we uit ervaring. En als we weer meer grip op het coronavirus hebben, zetten we dit maar al te graag voort in de nieuwe locatie van Olympia Lichtenvoorde aan de Nobelstraat!

Ondernemer Olympia-vestigingen Lichtenvoorde, Doetinchem, Haaksbergen, Hengelo

Tel. 0544- 353 940

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.