Drukte op de weg: feiten en cijfers

9 november 2022 09:24

Drukte op de weg: feiten en cijfers

Rijden we meer of minder kilometers, in vergelijking met vóór corona?

Onderweg naar werk merk je het misschien wel: je staat steeds vaker en langer in de file. Van de Nederlandse wegen wordt weer volop gebruik gemaakt. In september 2022 werden zelfs vier ochtendspitsen geteld van meer dan zeshonderd (!) kilometer. Terwijl dit er in 2019 nog twee waren.

In het totaal aantal files zien we in diezelfde periode een stijging van maar liefst zeventien procent. Terwijl de verwachting juist was dat we tweemaal zoveel thuis blijven werken als vóór de pandemie. Hoe kan dit? En wat ziet onze data specialist gebeuren bij onze eigen ondernemers? We zetten de feiten en cijfers voor je op een rij!

Meer thuiswerken

Vóór corona werkte de gemiddelde Nederlander ongeveer drie uur per week thuis. Tijdens de pandemie schoot dit aantal flink omhoog. In sommige sectoren werd zelfs volledig thuisgewerkt. Maar wat gebeurde er toen de maatregelen werden afgeschaft? Hoeveel uur per week werken we tegenwoordig thuis? Het antwoord is volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteit meer dan het dubbele: gemiddeld 6,5 uur per week. Hoe kan het dan dat we toch vaker én langer in de file staan?

Minder openbaar vervoer

Die langere files worden onder andere veroorzaakt door een stijging in het autogebruik. Nederlanders zijn tijdens de pandemie grotendeels afgestapt van het openbaar vervoer. Dit gebeurde natuurlijk op advies van de overheid. Sindsdien zijn we massaal minder positief over het openbaar vervoer en maken we liever een ritje met de auto. Al verwacht het Kennisinstituut voor Mobiliteit wel dat die houding vanzelf weer herstelt.

Meer kilometers

We zitten duidelijk meer op de weg. In 2021 legden Nederlandse automobilisten in totaal 103,4 miljard kilometer af. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit aantal is 2,8 procent meer dan in 2020, maar alsnog minder dan de 122,5 miljard kilometers die we in 2019 reden.

Meer stekkerauto’s

Dus dáár komen die extra auto’s en kilometers vandaan. Gelukkig rijdt een groot deel elektrisch of hybride. En dit aantal loopt alleen maar op. In juni 2022 reden in Nederland 274.810 elektrische auto’s en 158.543 plug-in hybride auto’s rond. In totaal zijn dit dus 433.353 stekkerauto’s. Begin 2021 waren dit er nog maar 273.300.

Onze data

Deze trend zien wij ook terug bij ondernemers die onze tankpas en laadpas gebruiken. Want waar we in 2019 nog 4.367.354 tankbeurten telden, waren dit er in 2022 (tot en met september) ‘slechts’ 2.839.098. Tegelijkertijd nam het aantal laadbeurten juist toe: van 23.702 in 2019 naar maar liefst 263.973 in 2022 (tot en met september). Dit bevestigt maar weer dat elektrisch rijden simpelweg de toekomst is.

Maar of je nu wel of niet elektrisch rijdt: met onze tankpas of laadpas maak je zoveel kilometers als je maar wilt! Laden, tanken, parkeren én wassen: het kan allemaal.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.