Driestroom: participatie is het sleutelwoord

11 december 2020 12:00

Driestroom: participatie is het sleutelwoord

Driestroom biedt ondersteuning aan kinderen, jeugdigen en volwassenen met een beperking. Arbeid is volgens de zorgorganisatie de ultieme vorm van meedoen: het geeft structuur, voorkomt sociaal isolement en het draagt in belangrijke mate bij aan het ervaren van alledaags geluk. Het laatste vormt de basis van een scala aan zorgdiensten van Driestroom.

DriestroomWim Muilenburg vormt samen met Esther Nelissen het bestuur van Driestroom: “Aan of naar het werk gaan, is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Wij geloven dat iedereen op zijn eigen niveau, in zijn eigen tempo en naar eigen vermogen zo veel mogelijk mee kan doen op het gebied van wonen, leren en werken. Participatie is het sleutelwoord. Onze ondersteuning is gericht op ontwikkeling.”

Specialist

“Het is onze specialiteit om onze mensen, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen en Social Return On Investment, duurzaam te laten integreren in en bij bedrijven, organisaties en gemeenten. Met de nadruk op duurzaam, in dit geval op de lange termijn. Ons onderscheidend vermogen zit hem onder andere in het feit dat wij ons richten op en samenwerking zoeken met lokale partijen. Daarnaast werken wij relatief kleinschalig. Daardoor ontstaat er een binding met de lokale samenleving.”

Meerdere nachten ijs

In de samenwerkingsverbanden met lokale ondernemers, gaat Driestroom niet over een nacht ijs. In geen geval is het ‘u vraagt en wij draaien’. Wim Muilenburg: “Absoluut niet. Er zijn helaas gevallen bekend van grote bedrijven die louter vanwege financiële voordelen willen werken met mensen met een beperking of een andere afstand tot de arbeidsmarkt. Dat heeft niets te maken met het basisuitgangspunt van inclusief ondernemen. Mijn maag draait om van dat soort lieden: het is gewoon moderne slavernij. Wij gaan heel zorgvuldig te werk: vanaf dag 1 stoppen wij veel energie in het voortraject, we willen onze partners goed kennen en ze een aantal keren recht in de ogen hebben gekeken. Daarmee voorkomen wij dat onze mensen in een vreemd pakhuis terecht komen, verlagen we het afbreukrisico en voorkomen we dat onze mensen na zes weken met kerende post weer terugkomen.”

Partners

De tijd dat mensen met een beperking werden gezien en vooral bestempeld en behandeld als zielig, kan voorgoed in de annalen worden bijgeschreven. “Ja, dat waardeoordeel is sterk achterhaald. Onze mensen draaien volwaardig mee in alle arbeidsprocessen. Zet je tien werknemers in dezelfde bedrijfskleding op een rij, dan is het onwaarschijnlijk dat je onze mensen er uit pikt. Net als de andere personeelsleden, dragen onze mensen net zo veel bij aan het commerciële succes en de continuïteit van uiteenopende bedrijven.”

Driestroom werkt met grote en kleinere partners in uiteenlopende branches in de regio Arnhem en Nijmegen. Dat zijn onder ander de Rabobank, schoonmaakbedrijf Nederrijn, cateraar Vermaat en transportbedrijf HSF. “Zij zijn onze partners. In het woord partner ligt de intentie al opgeslagen: er is een wederzijdse wil en een wederzijdse inspanning om onze mensen duurzaam te laten integreren. Deze bedrijven zijn er organisatiebreed op ingericht. Ze laten daarmee hun sociale gezicht zien en gebruiken de term inclusief ondernemen niet als een marketinginstrument. Fantastisch toch?”

Trots

Driestroom werkt ook samen met verpakkingsbedrijf Klingele Golfkarton. “Een van de 15 jongens die daar via ons werken  -  ze lijmen er onder andere dozen – gaf ik onlangs een lift naar het treinstation. Hij werkte eerst voor ons bij een horecabedrijf in de buurt en vertelde dat hij promotie had gemaakt door nu voor Klingele te werken. Die jongen was er zo verschrikkelijk trots op, het straalde aan alle kanten van hem af. Hij vertelde er honderduit over. Niet alleen heeft hij heel veel werkplezier, hij heeft zich ook ontwikkeld. Dat vinden wij ook belangrijk en daar zetten wij ook op in. Zijn voorbeeld is exemplarisch voor het belang van arbeid, het meetellen en meedoen voor onze mensen. We zien hetzelfde gebeuren bij onze partner transportbedrijf HSF in Nijmegen. Daar werken onze mensen mee aan het schoon houden van alle vrachtwagens die door heel Europa rijden. Heel stoer staan de mannen daar met van die grote waterpistolen, gemotiveerd tot op het bot.”

Administratieve ballast

Ondernemers met interesse in inclusief ondernemen in samenwerking met Driestroom kunnen rekenen op steun en begeleiding. “Er is helaas een wirwar aan regels op dit gebied. Bovendien pakt elke gemeente het weer op zijn eigen manier aan. Bovendien zijn er veel partijen bij betrokken. Dat schrikt ondernemers af, heel begrijpelijk. Koudwatervrees is echter overbodig: wij hebben er ons specialisme van gemaakt om hen te ondersteunen. Er zijn uiteenlopende financiële instrumenten beschikbaar om werken in aangepaste werkomgevingen mogelijk te maken zoals deelloonwaarden en beloning op maat. Wij zetten ons in om de administratieve ballast voor ondernemers op te lossen.”

Toekomst

Voor COVID-19 onze maatschappij grotendeels lamlegde, was er sprake van een bijna overspannen arbeidsmarkt. Hoe anders is het pakweg 9 maanden later. Wim Muilenburg, al 35 jaar actief in het sociaal domein, merkte toen dat het voor het eerst in lange tijd makkelijk was om mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt een plek te geven. Hoe zit hij de toekomst? “Vooropgesteld wil ik zeggen dat veel gemeenten redelijk goed bezig waren en zijn met het vraagstuk inclusief ondernemen. In de regio Arnhem en Nijmegen zijn de afgelopen jaren goed en uitvoerbare initiatieven opgezet, dat is een plus. Een aantal kleinere gemeenten hebben weinig tot niets gedaan, zij willen de budgetten ergens anders aan besteden, dat is een dikke min. Ik hoop dat de veranderingen op de arbeidsmarkt er niet voor zullen zorgen dat onze mensen minder snel of in het ergste geval helemaal niet meer aan het werk komen. Dat zou een gigantische stap terug zijn op de ingeslagen weg. Natuurlijk is de toekomst nu erg onzeker, maar ik vind het bijna een heilige verplichting voor gemeenten en andere betrokkenen om ook de mensen die niet op eigen initiatief aan het werk kunnen komen, zo goed mogelijk te helpen. De menselijke maat moet de boventoon blijven voeren.”

Driestroom

Bezoekadres

Industrieweg-Oost 27

6662 NE Elst (Gelderland)

Telefoonnummer: 0481 – 37 55 55

Website: www.driestroom.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.