De drie pijlers van uw pensioen

8 februari 2018 11:58

De drie pijlers van uw pensioen

Zo aan het begin van het jaar  er is nu 1 maand voorbij ga je toch ook eens denken aan je toekomstplannen en daarbij hoort uiteraard ook je pensionering. Dit kan uiteraard 67 jaar zijn of met mijn beroep zou ook 70 jaar wel mogelijk zijn. Daarnaast is er nog een groep met zwaar lichamelijk werk waarvoor 60 jaar als pensioenleeftijd heel aanlokkelijk klinkt.  Feit blijft dat wanneer je wil gaan stoppen met werken je van te voren toch wel enige planning moet hebben gehad.

Handig is in deze om bijvoorbeeld het een en ander te weten van het systeem wat wij in Nederland hebben. Dit noemen wij een drie pijler systeem.

1e Pijler

Dit is alles wat er via de overheid wordt toegekend. Denk hierbij aan AOW. Wij kunnen hierin een alleenstaande Aow (€ 14.500,- bruto per jaar) en een enkelgehuwde AOW ( €9.700,- bruto per jaar). U dient hierbij wel rekening te houden dat elk jaar niet in Nederland ingezetene te zijn geweest, betekent een korting van 2% op uw opbouw.

 2e Pijler

Dit is alles wat er via uw werkgever wordt geregeld. Denk hierbij aan het pensioen. In Nederland kennen wij grofweg twee hoofdsystemen, te weten: een Premieovereenkomst,  een Uitkeringsovereenkomst. Deze twee hoofdsystemen zijn grofweg uit te filteren in de volgende pensioensystemen: Eindloon, Middelloon, Beschikbare premie en een Premie Pensioen Instelling.

Elke systeem kent zijn eigen kenmerken.

3e Pijler

Dit is alles wat u individueel regelt,denk hierbij aan kapitaalverzekeringen, Lijfrentes maar bijvoorbeeld ook bankspaarrekeningen. Als de eerste twee pijlers samen niet voldoende pensioen zouden opbrengen dan heeft u fiscaal gezien een jaarruimte. Deze jaarruimte kunt u aanwenden om een eventueel pensioen tekort in te lopen. Premie die u dan ook hiervoor gebruikt kan mits binnen de eerder genoemde jaarruimte worden afgetrokken van de aangifte inkomstenbelasting.

Wellicht is het toch eens handig om uw pensioen te laten nakijken.

 Westlandse Pensioen en Hypotheekspecialist

Andries van Akelijen

Bezoek adres:

Slotenmakerstraat 6

2672 GD NAALDWIJK

Postadres:

Forum 28

2672HX NAALDWIJK

Tel.: 0174-768118

info@hypotheekenpensioenadvies.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.