Do’s en dont’s op de netwerkborrel

16 januari 2020 11:07

Do’s en dont’s op de netwerkborrel

Zo. Even offline. Want je zou het haast niet meer zeggen, maar offline, in real-life communiceren is nog altijd minstens zo effectief als het hele online gedeelte. Zakelijke events worden haast altijd wel afgesloten met een borrel. Er zijn mensen die op dat moment naar huis gaan, maar de meesten zoeken nog wel even de gezelligheid op. Niet zozeer om de gezelligheid, maar om er hun slaatje uit te slaan. Want effectief is het nog altijd. En al helemaal wanneer je deze tips gebruikt!

Do: schrijf het op!

Op een borrel kun je soms nog interessantere dingen te horen krijgen dan op de lezing of beurs waar je bent geweest. Schrijf die dingen meteen op! “Dat onthoud ik wel”, zul je snel denken. Maar echt, niets is minder waar. Laat hiervoor als bedrijf een notitieboekje bedrukken voor iedereen die buiten de deur gaat. Zo maak je subtiel reclame en bovendien staat het professioneel!

Do: toffe visitekaartjes

Netwerken betekent visitekaartjes uitwisselen! Wil je écht indruk maken en blijven hangen, dan zul je originele moeten hebben. Het ligt natuurlijk aan de branche wat leuk en passend is. In de horeca bijvoorbeeld, is bierviltjes bedrukken met je gegevens wellicht een mooi idee. In de bouw is zo’n platte multitool leuk en ook nog eens nuttig. Met hetzelfde idee is er een hovenier die een rechthoekig, plat zakje uitdeelt, met daarin zaadjes. Op het zakje staan zijn gegevens. Origineel!

Don’t: moeilijke hapjes aannemen

Allereerst: drink niet teveel. Klinkt voor de meesten als overbodig, maar moet toch even genoemd worden. Een borreltje kan juist fijn zijn. Het ontspant en zorgt ervoor dat je makkelijker praat. Maar te veel werkt voor niemand goed. Twee, hooguit drie drankjes is toch wel waar je het bij moet houden. En dan de hapjes. Die zijn zó onhandig wanneer je zonder tafel ergens staat! Je hebt dan geen hand meer over om iemand de hand te schudden, wanneer je ook je drankje moet vasthouden. Bovendien zijn er teveel hapjes die in je hand uit elkaar vallen. Awkward!

Don’t: naar de bekende weg vragen

Je bent er natuurlijk om mensen te spreken. Ben je spontaan aangelegd en goed in gesprekken aanknopen? Dan heb jij het getroffen! Echter zijn er veel mensen die dit lastig vinden. Tip: doe gewoon normaal. Maak er niet iets té moois van, maar vraag ook niet naar de bekende weg. Vragen wat iemand doet, werkt vaak niet zo best. Vooral wanneer de borrel voor een bepaald vakgebied of bepaalde branche is. Een vraag zoals: “heb jij het ook zo druk?” is safe.

Don’t: alleen voor jezelf komen

Natuurlijk kom je voor je eigen belang en dat van jouw bedrijf. Maar laat ook blijken dat je een ander wat gunt, door mensen aan elkaar voor te stellen. Dat geeft een heel goede en professionele indruk. Bovendien is dit een makkelijke manier om een gesprek af te sluiten. Want jij wilt waarschijnlijk nog wel meer mensen spreken. Overigens kan een gesprek afsluiten ook prima door eerlijk te zeggen dat je het heel leuk vond, maar dat je nog meer mensen wilt spreken. Vraag om kaartjes uit te wisselen en het is helemaal oké! Zo, weer een connectie erbij. Wie weet wat je nu of in de toekomst voor elkaar kunt betekenen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.