De zoektocht naar personeel uitbesteden: executive search en andere opties

11 januari 2023 09:00

De zoektocht naar personeel uitbesteden: executive search en andere opties

Personeel vinden om je vacatures ingevuld te krijgen is niet meer zo makkelijk als het ooit geweest is. We hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt en daardoor dus een personeelstekort. Bedrijven moeten vechten om medewerkers en werkzoekenden hebben het redelijk voor het uitkiezen. Alleen een vacature publiceren en vervolgens achterover gaan zitten wachten op reacties is dus niet per se meer een goede methode om je vacatures vervuld te krijgen. Om zelf niet veel tijd in het vinden van nieuwe medewerkers te hoeven steken, kun je deze taak uitbesteden aan dienstverleners zoals een executive recruiter die dit actief voor je oppakken. We bespreken een aantal opties die je voorhanden hebt om de zoektocht naar personeel uit te besteden.

Werving- en selectiebureau

Een actieve zoektocht naar nieuwe werknemers om in dienst te nemen kun je uitbesteden aan een werving- en selectiebureau. Deze dienstverlener gaat voor je op zoek naar geschikte kandidaten door onder andere actief cv’s op databanken door te spitten en mensen te benaderen die geschikt lijken voor de functie. Op deze actieve manier wordt sneller en makkelijker een koppeling bewerkstelligd tussen jou als bedrijf en werkzoekenden zonder dat je daar zelf veel tijd en moeite in hoeft te steken.

Executive search

Bovenstaande methode van werving- en selectiebureaus legt ook de beperking van die manier van werving bloot: er wordt gefocust op actieve zoekers. Maar daar ligt natuurlijk maar een klein deel van het potentieel, want 70 procent van de arbeidsmarkt is niet actief op zoek naar nieuw werk. Het vervelende is dat de beste talenten zich vaak in die groep bevinden. Maar dat wil niet zeggen dat ze met een goede aanbieding te verleiden zijn om over te stappen naar jouw bedrijf. Om deze doelgroep te vinden heb je de specifieke dienstverlening van een executive search bureau nodig. Zij zoeken en benaderen dit soort kandidaten, en proberen de ultieme match te vinden, zodat er een langdurige arbeidsrelatie bewerkstelligd kan worden.

Inzicht in wat je nodig hebt met executive search

Een executive search bureau biedt meer dan alleen een actieve zoektocht naar werknemers. Men steekt namelijk ook tijd in aan jouw kant uitzoeken wat je bedrijf nu precies nodig heeft om de vacature(s) in kwestie zo goed mogelijk te kunnen vervullen. Wat is de functie binnen de organisatie, waarom is de vacature er, en wat is de uitdaging en het doel van de functie? Met deze kennis op zak kan er gezocht worden naar de beste ‘persoonlijke match’ tussen de kandidaat, de functie en de organisatie.

Uitzendbureau

Ben je niet op zoek naar een lange arbeidsrelatie of wil je mensen graag eerst aan het werk zien voordat je ze in dienst neemt? Dan kun je je werving ook uitbesteden aan een uitzendbureau die tijdelijk personeel voor je rekruteert. Je hebt dan zelf weinig verplichten naar de arbeidskrachten in kwestie toe behalve het uitbetalen van de gewerkte uren. Ook dat kan een wenselijke manier zijn om lege plekken in je bedrijfsvoering gevuld te krijgen.

Voorop staat dat er in deze tijd vaak meer nodig is dan alleen het openbaar maken van een vacature. Zeker als je de vaart erin wilt houden en snel de lege plekken in je organisatie wilt vullen en/of de beste kandidaat wilt vinden waar je organisatie nog lang plezier van kan gaan hebben. Overweeg daarom zeker om het vinden van personeel uit te besteden aan een werving- en selectiebureau, een executive search bureau of een uitzendbureau.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.