De voor- en nadelen van snelle en minder bureaucratische kredietverlening
22 mei 2025 11:44
Als je als ondernemer bij een bank vaak nul op het rekest krijgt, dan is het misschien verstandig om aan te kloppen bij kleinere kredietaanbieders die minder bureaucratisch zijn. Je aanvraag voor financiering kan bij hen vaak binnen een dag of binnen een paar dagen geregeld worden. Maar heeft een dergelijke kredietverlening ook nadelen voor jou als ondernemer? Hieronder lichten we de voor- en nadelen van deze kredietverleners toe.
Stel, je bent een startende mkb’er, die snel en zonder veel papierwerk geld nodig heeft. Of je bent een ondernemer met tijdelijke liquiditeitsproblemen. Het kan ook zijn dat je op korte termijn behoefte hebt aan werkkapitaal.
Dan kun je vaak niet zo makkelijk bij een bank terecht. Banken zien mkb’ers als risicovol. Hierdoor komen zij moeilijk of niet aan krediet, zo bleek uit een onderzoek van de ECB. Slechts 51 procent van de kredietaanvragen van kleine ondernemers wordt goedgekeurd door de bank. De financiële crisis van 2008 speelt hierbij een belangrijke rol. Hierna werden de bancaire regels en ook de risicobeoordeling van bedrijven strenger.
Kijken naar achterliggend verhaal
Voor financiering kun je als startend bedrijf wel bij een aantal andere kredietverleners terecht: Bridgefund, Floryn, Yeaz!, October, New10 (dochter van ABN Amro), FundIQ en Capitalbox. Deze bedrijven kijken niet alleen naar je cijfers, maar ook naar het achterliggende verhaal. Ze hebben de volgende kenmerken:
- Gericht op snelle, digitale kredietverlening
- Laagdrempelig: ook voor zzp'ers en jonge bedrijven
- Geen bankrelatie vereist
- Vaak met hogere rentes dan traditionele banken, maar snellere goedkeuring
Volledig digitaal aanvraagproces
Bij een bedrijf als bijvoorbeeld Yeaz! Kan de financiering vaak binnen enkele dagen worden geregeld. Andere kenmerken van Yeaz! zijn:
- Er is een volledig digitaal aanvraagproces.
- Soms wordt er gekeken naar alternatieve kredietwaardigheid (zoals transactiedata) in plaats van alleen jaarcijfers of zekerheden
- De lening bedraagt voor een BV maximaal 50.000 euro, terwijl die voor een eenmanszaak maximaal 25.000 euro is
- Je kunt kosteloos opnemen en aflossen wanneer je wilt
- De maandelijkse rente tussen de 1,5% en 2,38% betaal je alleen over het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt én de periode dat je het nodig hebt.
Bij de andere bovengenoemde kredietaanbieders kun je vaak veel meer lenen. Bij Floryn is de limiet bijvoorbeeld 2,5 miljoen euro. “Wij zijn geen bank, maar ondernemers. Dat is een andere manier van denken, doen en durven. Wij weten dat jij ervoor gaat; dag en nacht. En dát is uitdagender dan ooit, in een wereld die steeds sneller verandert”, stelt Floryn.
Het zakelijk krediet van ABN Amro-dochter New10 bedraagt liefst maximaal 1 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de beoordeling wel strenger is dan bij de andere kredietverstrekkers. Zo verstrekt New10 geen financiering aan bedrijven die korter dan 15 maanden bestaan, omdat ze de kredietwaardigheid van dit soort jonge bedrijven niet goed kunnen inschatten. Ook wijzen ze bij bedrijven met een hoger risicoprofiel de aanvraag af.
Nadelen
Kredietverstrekkers als Floryn, Yeaz! En New10 hebben ook een aantal nadelen. Vergeleken met de banken liggen de rentetarieven vaak bijvoorbeeld aanzienlijk hoger.
Andere nadelen zijn:
- Soms verborgen kosten of verplichte verzekeringen
- Kredieten zijn vaak kortlopend, wat zorgt voor hoge maandelijkse aflossingen
- Minder geschikt voor langetermijninvesteringen
- Een digitale aanvraag betekent soms ook minder persoonlijk advies of begeleiding
- Risico op standaardafwijzingen zonder toelichting
- Negatieve impact op kredietwaardigheid (BKR of bedrijfsregisters)
- Kan effect hebben op toekomstige financieringsaanvragen, zeker bij achterstanden
Als je als ondernemer op korte termijn behoefte hebt aan kapitaal, dan is het heel aanlokkelijk om bij kleinere kredietverstrekkers aan te kloppen. Dat gaat zonder veel papierwerk en kan snel digitaal afgewikkeld worden. Maar vooraf is het aan te raden om goed de effectieve rente en totale kosten over de looptijd door te rekenen en vergelijkingen te maken.
Peter Westhof, Bankenvergelijking.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.