De smakelijke aankleding van water

7 mei 2019 09:58

De smakelijke aankleding van water

Toen de Amerikanen en Canadezen de Duitse bezetter uit ons land verjoegen brachten ze meer mee dan alleen vrijheid. Panty’s, kauwgum, comics en natuurlijk frisdrank zijn erfenissen van de bevrijding. De Nederlandse jeugd begon steeds meer brylcreem in zijn haar te smeren, rock and roll te luisteren en Cola te drinken. De vetkuif en de muziek zijn al lang en breed verdwenen maar de gewoonte om gesuikerde, koolzuurhoudende limonades te drinken bleek een hardnekkige. Tegenwoordig weten we dat ze dik maken en de kans op diabetes verhogen. De frisdrankindustrie antwoordt op die zorgen met een vermindering van het suikergehalte, maar de suikervervangers hebben hun eigen nadelen. Zo zijn de zuren slecht voor het glazuur van de tanden. Vruchtensappen dan maar? Dat is lood om oud ijzer. In appelsap zit evenveel vrije suiker als in cola.

Tekst: Jeroen Kuypers

Er is een gezond en smakelijk alternatief: water. Water kunnen we de hele dag door drinken zonder er een gram van aan te komen. Nog belangrijker is dat het drinken van water ons lichaam op alle mogelijke manieren in evenwicht helpt houden. De darmflora, de haren op huid en hoofd, de hersenen – elk onderdeel bestaat voor een groot percentage uit water. Dagelijks verliezen we alleen al via onze huid een halve liter daarvan. Hoe beter we dat aanvullen – door tussen de twee en de vier liter per dag te drinken – hoe geruislozer onze lichamelijke processen verlopen. Wie lijdt onder vochtverlies merkt dat aan een licht stijgen en dalen van zijn lichaamstemperatuur, aan hoofdpijn en constipatie. Voldoende water drinken daarentegen bevordert de celregeneratie, de concentratie en het behoud van een fris uiterlijk. Gesuikerde frisdranken ontnémen ons lichaam vocht dat we daarna moeten aanvullen. Een reden temeer op water over te stappen.

Bijzonder op de tong

Argumenten te over, maar ook twee in het oog springende nadelen. Wie zijn medewerkers of klanten water uit kunststofflessen serveert draagt bij aan de plastic soep in de oceanen. Wie simpelweg een glas vult onder de kraan laadt de verdenking op zich gierig te zijn en smakeloos. Hoe je het ook wendt of keert: water heeft aankleding nodig om het lekker te maken. Zoals Harry Mulisch ooit dichtte: ‘De wijn is drinkbaar dankzij het glas.’  Het etiket op de fles, de uitleg van de sommelier en de op de rug gedraaide linkerarm van de ober geven de gast in het restaurant zoveel voorpret en smaakinbeelding dat de wijn wel bijzonder op de tong moét zijn.

Extra zuiver

Een bescheiden versie daarvan kunt u op uw kantoor bereiken door een waterkoeler te installeren van Watercooler-Online en die te laten vullen met het extra zuivere drinkwater van deze leverancier. Watercooler-Online gebruikt daarvoor bronwater dat vervolgens onthardt en ontijzerd wordt en waar kleine hoeveelheden kalium, magnesium en calcium aan worden toegevoegd. Door het water aan omgekeerde osmose te onderwerpen worden alle opgeloste stoffen, verontreinigingen én bacteriën uit het water gehaald. Pas op: het Nederlandse leidingwater is van uitstekende kwaliteit, maar dit zorgvuldig behandelde bronwater verdient het etiket extra zuiver. Het smaakt ook net iets beter dan kraanwater.

Er bestaan waterbars – een soort foodtruck maar dan voor drinkwater – en er bestaan waterwinkels. Er bestaat zelfs een Grand Cru d’Eau de Paris: exclusief Parijs leidingwater. Water is hip, water is cool, maar wie zijn werknemers niet eenmalig maar blijvend ‘aan het water’ wil krijgen, moet de juiste combinatie van aankleding en inhoud vinden. De Watercooler-Oline biedt die.

Voor meer informatie, ga naar: https://www.watercooler-online.nl/categorie/waterkoeler-kopen/

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.