De impact van robotica op werkgelegenheid en werkomgeving

9 februari 2024 10:10

De impact van robotica op werkgelegenheid en werkomgeving

Robotica heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling gemaakt in allerlei sectoren van de economie. Een ontwikkeling waarvan we dachten dat deze in de verre toekomst zou plaatsvinden, komt nu steeds dichterbij. Van fabrieken tot kantoren, robots worden steeds meer ingezet. Zo zien we ze voornamelijk in de horeca terug. Men vraagt zich dan ook af wat de impact van robotica op de werkgelegenheid en werkomgeving zal zijn. Deze impact zullen we in de blog toelichten aan de hand van een aantal voor- en nadelen die robotica met zich meebrengt.

De invloed van automatisering op de werkgelegenheid

Een van de meest logische gevolgen van de opkomst van robotica is de kans op minder werkgelegenheid. Robots voeren routinematige taken efficiënter uit dan mensen, waardoor de behoefte aan menselijke arbeidskrachten vermindert. Fabrieken en magazijnen zijn de perfecte voorbeelden om mee aan te tonen waarom automatisering van toegevoegde waarde is. Taken van menselijke arbeidskrachten als assembleren, sorteren en verpakken worden overgenomen.

Hoewel het bij veel mensen tot zorgen over werkgelegenheid leidt, biedt het ook nieuwe kansen. Terwijl sommige banen (deels) komen te vervallen, ontstaan er meer arbeidsmogelijkheden in de rol van programmeur, zoals software vacatures. Het is hierbij wel enorm van belang om werknemers de nodige omscholing of bijscholing te bieden. Dit werkt namelijk nét wat anders dan het begrijpen en toepassen van andere ontwikkelingen als gamification.

Een verbeterde productiviteit

Een van de meest opvallende voordelen van robotica op de werkomgeving is de verbetering van productiviteit. Robots zijn 24/7 in te zetten zonder vermoeid te raken. Dit biedt een enorme kans voor de werkomgeving, waardoor de productiecapaciteit wordt vergroot. Bovendien weten robots taken nauwkeurig uit te voeren, wat leidt tot minder fouten. Dit komt vooral goed van pas in de technologische industrie. Hierbij is concurrentie namelijk sterk afhankelijk van efficiëntie. Bedrijven die investeren in robotica krijgen de kans op kostenverlaging en hebben daardoor een concurrentievoordeel op de markt. Deze ontwikkeling draagt bij aan een groeiende economie én opent de deur naar nieuwe zakelijke kansen.

De samenwerking van menselijke arbeidskrachten en robots

Een andere interessante ontwikkeling met betrekking tot robotica, is de opkomst van de samenwerking tussen mensen en robots. In plaats van robots volledig zelfstandig te laten werken, worden ze als hulpmiddel ingezet voor menselijke arbeidskrachten. Dit leidt tot een verbeterde werkomgeving, waarbij robots herhalende of gevaarlijke taken overnemen. Zo krijgen de menselijke werknemers de kans om zich op complexere taken met prioriteit te concentreren. 

Zo worden bijvoorbeeld in de gezondheidszorg robots gebruikt om patiënten bij revalidatie-oefeningen te helpen. Dit biedt therapeuten de kans om meer persoonlijke zorg en aandacht te bieden. De vorm van zo’n samenwerking kan leiden tot een betere werkervaring én verbeterde service voor klanten. Vind je zo’n nieuwe samenwerking spannend? Ga dan op zoek naar een partner in technische ondersteuning. Zij hebben alles in huis voor jouw kantoorautomatisering!

Veiligheid op de werkvloer

Een ander positieve impact van robotica op de werkomgeving is de verbetering van veiligheid op de werkvloer. Robots zijn namelijk zo geprogrammeerd om strikte veiligheidsnormen te volgen en gevaarlijke taken over te nemen. Als voorbeeld nemen we de bouwsector. Hierbij kunnen robots worden gebruikt voor het uitvoeren van taken op grote hoogtes. Hierdoor vermindert het risico op ongevallen. Dit draagt logischerwijs bij aan een veiligere werkomgeving.

De impact van robotica in de toekomst

De toekomst van robotica ziet er veelbelovend uit, het kan dan ook een nuttige investering voor 2024 zijn. Echter zijn er nog een aantal onbekende aspecten die deze impact zullen beïnvloeden. Technologische vooruitgang zal waarschijnlijk leiden tot meer flexibele robots die meer taken kunnen uitvoeren. Dit zou kunnen leiden tot een grotere verschuiving van banen. Hiermee ontstaat waarschijnlijk ook een grotere behoefte aan omscholing of bijscholing.

Bovendien is het nodig dat instanties en bedrijven proactief blijven werken aan het aanpakken van sociale aspecten van robotica. Dit houdt in: het vaststellen van richtlijnen voor de verdeling van de voordelen van automatisering. Ook zullen zij hierbij de menselijke waardigheid en werkzekerheid moeten waarborgen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.