De fiscale voordelen van elektrisch rijden voor ondernemers

12 oktober 2018 13:33

De fiscale voordelen van elektrisch rijden voor ondernemers

Elektrische auto's zijn nog steeds erg populair onder ondernemers. Met name vanwege de aantrekkelijke, fiscale voordelen. De overheid stimuleert elektrisch rijden, omdat dit beter is voor het milieu. Een elektrische auto stoot namelijk geen luchtverontreinigende stoffen uit. Ben jij geïnteresseerd in de aanschaf van een elektrische auto? Dan is het raadzaam om deze auto vóór 2019 aan te schaffen. Per 1 januari 2019 verandert namelijk de wetgeving omtrent elektrische voertuigen.

Bijtelling

Op dit moment is de bijtelling voor een volledig elektrische auto’s 4%. Voor hybride auto’s bedraagt de bijtelling 22%. Vanaf 1 januari 2019 geldt het percentage van 4% bijtelling alleen nog maar voor voertuigen met een catalogusprijs onder de € 50.000,-. Heeft de auto een hogere aankoopprijs? Dan betaal je tót € 50.000,- 4% bijtelling en voor het bedrag daarboven 22%.

Milieu-investeringsaftrek claimen

Als je als ondernemer fiscaal wil investeren in milieuvriendelijke technieken, dan is dat mogelijk met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit vormt een zeer aantrekkelijke aftrekpost op de winst van de onderneming. Als de ondernemer een elektrische auto koopt, dan krijgt hij of zij een aftrek voor Milieu-investering van 36% van de aanschafwaarde van het voertuig. Dit geldt tot een maximum catalogusprijs van € 50.000,-. Ook voor laadpalen kun je de MIA gebruiken.

Aanschafbelasting (BPM)

De term BPM staat voor Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen. Je moet eenmalig BPM betalen als je een nieuwe personenauto, motor óf bestelauto koopt. De overheid berekent de hoogte van het bedrag voor personenauto's volledig op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig. Voor volledig elektrische auto's geldt dat je tot 2020 géén BPM hoeft te betalen. Hoeveel BPM je moet betalen voor een plug-inhybride, hangt af van het aantal punten van de auto.

Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

Motorrijtuigenbelasting betaal je zodat de Overheid het wegennetwerk kan onderhouden. Tot en met 2020 betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor een elektrisch voertuig. Voor plug-inhybrides betaal je tot en met 2020 een zogenoemd half tarief. Dit houdt in dat je 50% van het tarief van de wegenbelasting voor een gewone auto moet betalen.

Autoverzekering

Zoals je hierboven kunt zien, zijn er enorm veel financiële voordelen voor ondernemers als zij een elektrische auto aanschaffen. Helaas geldt dat niet voor de autoverzekering. Anno 2018 betaal je meer premie voor een elektrische auto dan voor een normale auto. Dit komt door het gewicht, de aanschafwaarde en de dure reparatiekosten van de auto. Wil jij voorkomen dat je te veel betaalt? Dan is het verstandig om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Je ziet dan gelijk welke polis en dekking het beste bij jou en je auto passen. Binnen enkele minuten ben je overgestapt van verzekeraar óf heb je een nieuw contract afgesloten.

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.