Crematorium Maaslanden: Troost en reflectie in de groene omgeving van Vlijmen

28 februari 2019 16:00

Crematorium Maaslanden: Troost en reflectie in de groene omgeving van Vlijmen

In de groene omgeving van het Brabantse Vlijmen ligt crematorium Maaslanden, een van de ongeveer 150 vestigingen van Coöperatie DELA. Met de circa 1.800 crematies die jaarlijks in het crematorium bij Vlijmen plaatsvinden, is het een van DELA’s grootste locaties. Desondanks verliezen de medewerkers van Maaslanden het welzijn van hun gasten nooit uit het oog. Zij hebben namelijk een aantal zaken gemeen, aldus locatiemanager Yvonne Kielenstijn: “Betrokkenheid, integriteit en respect”.

Crematorium Maaslanden, dat in 1987 zijn deuren opende, verzorgt gemiddeld meer dan 150 crematies per maand. Dat betekent dat de ongeveer dertig medewerkers van het enkele kilometers buiten Vlijmen gelegen crematorium voor ongeveer zes tot zeven crematies per dag verantwoordelijk zijn. Het is dan ook zaak om elke keer weer aan de wensen van nabestaanden te voldoen. “Uitvaarten worden steeds persoonlijker”, legt de locatiemanager uit. Een afscheidsplechtigheid vereist elke keer weer maatwerk. “Een uitvaart kun je namelijk maar één keer doen en het moet meteen goed.”

Geen randzaken bij Maaslanden

Bij overlijden en afscheid zijn een groot aantal personen betrokken. Nog vóórdat de dag van de uitvaartdienst aanbreekt, staan medewerkers van DELA nabestaanden te woord die een overlijden melden en halen zij overledenen op. Een uitvaartverzorger komt bij de mensen thuis om het afscheid in crematorium Maaslanden tot in detail voor te bereiden.

Tijdens de plechtigheid treedt de uitvaartleider nog het meest op de voorgrond, maar ook achter de schermen werkt een team nauw samen. Van de chauffeurs van de rouwwagens tot de horecamedewerkers van crematorium Maaslanden, ieder vervult zijn of haar taak met betrokkenheid, integriteit en respect. Bij het ideale afscheid bestaan immers geen randzaken.

Hoe goed een afscheid ook wordt voorbereid, ook in het crematorium nabij Vlijmen lopen de zaken nog wel eens anders dan gepland. “Uitvaarten kunnen we voor een deel goed plannen, maar je hebt te maken met de meest intense emoties uit het leven van mensen”, aldus Yvonne Kielenstijn. Zij en haar collega’s van crematorium Maaslanden anticiperen en improviseren om alle uitvaarten in goede banen te leiden, op een onzichtbare manier en zonder dat nabestaanden iets merken van eventuele problemen. Hun inzet betaalt zich uit: nabestaanden waarderen de dienstverlening van DELA met een negen.

Architectuur en interieur

Ook het interieur en de architectuur van crematorium Maaslanden moet bijdragen aan de gemoedsrust van bezoekers. De renovatie in 2008 leverde de locatie zelfs het predicaat “het paradepaardje van uitvaartgigant DELA” op, bij monde van dagblad Trouw. Destijds koos het crematorium voor warme kleuren als rood en oranje. Sinds december 2018 staan natuurlijke groenkleuren centraal in het interieur van het crematorium, kleuren die ook in de landelijke omgeving van Vlijmen veelvuldig terugkomen.

Crematorium Maaslanden beschikt over een kleine en een grote aula, die plek bieden aan respectievelijk 42 en 460 personen. Natuurlijke vormen overheersen in de grote aula, met de opvallende gebogen banken, maar met name in de kleine aula. In deze intieme, halfronde ruimte staat een volwassen olijfboom centraal. De glazen zijwanden zijn met een motief van olijfbladeren bedrukt. De halfronde ruimte, de glazen elementen en de olijfboom zorgen samen voor een mystieke, warme sfeer, waarin bezoekers een gevoel van geborgenheid zullen ontdekken.

Bezinning bij Vlijmen

Ook het buitenterrein van crematorium Maaslanden nodigt nabestaanden uit tot bezinning. Op het ruim opgezette terrein, waarin het crematorium de prachtige natuur rondom Vlijmen doortrekt, is plek voor verschillende asbestemmingen. Zo beschikt het crematorium over een urnenmuur, een urnenbegraafplaats, een gedachteniskapel en meerdere strooivelden.

Daarnaast siert een beeld van de Belgische kunstenaar Kamagurka het buitenterrein. De gebeeldhouwde figuur kijkt in een donkere plas. De boodschap: na het vallen van de nacht volgt altijd de dag. “De schoonheid van kunst kan helpen het levenseinde in een ander licht te zien”, lichtte DELAdirectievoorzitter Edzo Doeve bij de onthulling van het kunstwerk toe. Later wijdde Doeve in De Volkskrant uit over het kunstbeleid van DELA, dat kiest voor werken die “wel een beetje mogen schuren”. Bezoekers hoeven de kunst dan ook niet altijd mooi te vinden. “Als mensen er iets van vinden en het een gesprek op gang brengt, dan is het goed”, aldus Doeve. “Zo bieden we troost aan nabestaanden.”

Lichtjesavond crematorium Maaslanden

In lijn met dit streven organiseert DELA ook elk jaar een lichtjesavond bij crematorium Maaslanden. Bezoekers komen dan samen om hun dierbaren te gedenken. Nabestaanden kunnen een kaars branden op het van fakkels vergeven terrein. De medewerkers van het crematorium serveren koffie, thee of warme chocomel en gebak, terwijl binnen een zangeres en buiten een doedelzakspeler de avond muzikaal opluisteren.

Deze bijeenkomsten trekken per keer ongeveer driehonderd bezoekers naar het crematorium bij Vlijmen. “Met de lichtjesavond bieden wij nabestaanden de mogelijkheid om hun overleden dierbaren te herinneren in een sfeervolle ambiance, om vervolgens ook weer vooruit te kijken”, aldus locatiemanager van Maaslanden Yvonne Kielenstijn.

Over DELA

Sinds de oprichting in 1937 is Coöperatie DELA in de Benelux uitgegroeid tot marktleider in de uitvaartbranche. In Nederland en België zijn bijna vier miljoen verzekerden bij DELA aangesloten. Jaarlijks verzorgt de uitvaartonderneming meer dan 43.500 uitvaarten en 32.750 crematies, met haar 1.870 medewerkers in een kleine 150 DELA-vestigingen. Het crematorium bij Vlijmen, locatie Maaslanden, behoort tot de grootste crematoria van DELA.

DELA is een coöperatie en heet geen winstoogmerk: DELA staat immers voor Draagt Elkanders Lasten. Vanaf het vroegste begin moest de coöperatie tegen een eerlijke prijs een waardig afscheid mogelijk maken. Door voortdurend in ledenaantal te groeien weet de uitvaartgigant voor deze leden inkoopvoordelen te behalen. Door middel van winstdeling houdt DELA bovendien de premies zo laag mogelijk.

DELA heeft dan ook het Keurmerk Klantgericht Verzekeren ontvangen, evenals het Keurmerk Uitvaartzorg en het keurmerk Privacy Waarborg. Daarnaast is DELA lid van MVO Nederland, een bedrijvennetwerk voor duurzaam ondernemen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.