Creëer een productieve omgeving voor je thuiswerkplek

14 oktober 2020 12:28

Creëer een productieve omgeving voor je thuiswerkplek

Met thuiswerken als het nieuwe normaal kun je maar beter zorgen dat de thuiswerkplek optimaal is ingericht. Dat bevordert de productiviteit en voorkomt werkachterstanden én fysieke klachten. Grote vraag is dus: hoe kun je die fysieke thuiswerkplek inrichten? Welke zaken heb je dan nodig? En waarmee moet je rekening houden?

De plek van de werkplek

Bepaal eerst op welke plek in huis jij het beste kan werken. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan tocht, lichtinval en omgevingsgeluid. Zo is het in de zomer misschien heerlijk om aan de eettafel te werken en de balkon- of tuindeuren open te gooien. Maar in de winter heb je misschien hier last van tocht en wordt het vrij snel donker. Bovendien heb je misschien kinderen of een partner die ook thuiswerkt en graag aan de tafel zit. Bedenk dan hoeveel geluid jullie maken en of jullie eventuele telefoontjes of overleggen op een andere plek in huis kunnen doen – of dat een andere werkplek toch beter is.

Hardware op je thuiswerkplek

Om goed te werken vanuit huis moet je goede, betrouwbare hardware in huis hebben. Dat begint bij je computer of laptop. Kun je thuiswerken op je eigen laptop of laptop van de zaak, maar werk je liever op een pc? Vraag dan of je die tijdelijk thuis mag neerzetten. Anders kun je overwegen om de laptop op een laptopstandaard te plaatsen of een tweede scherm te gebruiken, zodat je het scherm op de juiste hoogte kunt plaatsen. Gaat je laptop de hoogte in? Dan moet je een los toetsenbord en muis/trackpad gebruiken, zodat je je polsen kunt laten rusten op je bureaublad. Het beste is overigens om zoveel mogelijk de sneltoetsen te gebruiken.

Tip! Bel je vaak en veel? Overweeg dan een goede headset. Die kun je ook gebruiken als je gaat beeldbellen – je huisgenoten gaan je dan een stuk aardiger vinden. Een noise cancelling koptelefoon beperkt bovendien de overlast die je huisgenoten op hun beurt veroorzaken. In onze webshop vind je de beste noise cancelling koptelefoons voor thuiswerken.

Een ergonomische werkplek

voor die comfortabele trainingsbroek en dito sloffen, want het gaat erom dat je in de juiste werkhouding kunt werken. Bij computerwerk is de kans op RSI-klachten namelijk groot omdat je de hele dag dezelfde repetitieve bewegingen maakt met je polsen. Ook is de kans groot dat je 8 uur lang in dezelfde lichaamshouding zit – en als je bureau dan net te hoog staat, zit je 8 uur lang je schouders op te trekken en dat kan best pijnlijk worden. Een goede ergonomische werkplek zorgt dus dat je lekker zit en maakt afwisseling mogelijk. Denk aan een verstelbare bureaustoel (of een ergonomische kruk) en een in hoogte verstelbare tafel. Een optimale thuiswerkplek is een ergonomisch verantwoorde werkplek. Dat is iets anders dan kiezen

Werkplek inrichten en instellen

Een keukentafel kun je moeilijk in hoogte verstellen. Dat is al een goede hint waarom het niet verstandig is de hele dag in de keuken te werken – los van de lonkende koelkast. Want zo moet je eigenlijk je werkplek instellen:

  • Bureaublad: zorg dat je ellebogen en knieën een hoek van 90 graden maken en dat je met ontspannen schouders rechtop aan tafel zit.
  • Bureaustoel: zorg dat er maximaal een vuist past tussen het uiteinde van de stoel en je knieholte. De armleuningen van je bureaustoel zet je op dezelfde hoogte als je tafelblad en je voeten staan plat op de grond.
  • Beeldscherm: het beeldscherm plaats je bij voorkeur op ooghoogte. Zet hem liever iets te laag dan te hoog: een iets neerwaartse blik verkleint de kans op een slechte houding van de nek en is minder vermoeiend voor je ogen.
  • Muis en toetsenbord: houd de armen zo dicht mogelijk bij het lichaam en zorg dat je je polsen niet hoeft te gebruiken voor je toetsenbord. Dat betekent ook dat je je muis zo min mogelijk moet gebruiken.

Score Utica komt binnenkort met de ultieme gids voor de optimale thuiswerkplek. Daarin laten we precies zien wat je allemaal nodig hebt om efficiënt en veilig je werk op afstand te doen. Wil je de gids ook ontvangen? Klik dan op de knop ‘Ja, ik wil de gids ontvangen’.

JA, IK WIL DE GIDS ONTVANGEN

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.