Checklist: hoe duurzaam was jouw bedrijf in 2023?

20 november 2023 13:52

Checklist: hoe duurzaam was jouw bedrijf in 2023?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven in alle sectoren. Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de Nederlandse consumenten duurzaamheid bij bedrijven in het algemeen belangrijk vindt. (bron: What’s Happening Retail rapport 2023) Dat uit zich onder andere in de supermarkt, daar stijgt de verkoop van voeding met duurzaamheidskeurmerk jaarlijks. (bron: CBS) Consumenten willen dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en zich inzetten voor duurzaamheid. Ook kiezen ze zelf vaker voor een duurzame aankoop.

Voor de omzet kan het dus verstandig zijn om het aanbod duurzame producten te verhogen. Maar ook bij het leveren van een dienst is duurzaamheid een goede waarde om je bedrijf aan te meten. Duurzame bedrijfsvoering kan je bedrijf geld besparen, bijvoorbeeld in het geval van duurzame energie. Bovendien kan een duurzaam imago een positief effect hebben op het succes van je bedrijf. Lees snel verder en check hoe duurzaam jouw bedrijf is!

Hoe duurzaam was jouw bedrijf in 2023?

Energie

Waar haalt jouw bedrijf energie vandaan? Een bekende manier van verduurzamen is het gebruik van groene (hernieuwbare) energie zoals zonne- en windenergie. Ook is het belangrijk om bewust om te gaan met elektriciteit. Dat betekent dus ledverlichting in de lamp en apparatuur uit als er geen gebruik van wordt gemaakt.

Producten

Hoe duurzaam waren je producten dit jaar? Denk dan natuurlijk aan de materialen waarmee het product werd gemaakt, maar ook aan de verzending en het productieproces. Kies ook voor duurzame leveranciers die open zijn over de herkomst en duurzaamheid van hun producten.

Vervoer

Hoe komt je dagelijkse personeel naar kantoor? Of hoe ga je zelf naar een afspraak? Is er dit jaar gebruik gemaakt van de fiets of het OV? Ook wanneer je bij de auto blijft, zijn er opties om dit te verduurzamen. Reis bijvoorbeeld minder in de spits, kies voor thuiswerken, of stap over op een elektrische auto.

Voeding

Hoe bewust werd er dit jaar omgegaan met voeding? Werd er gebruik gemaakt van verse, onbewerkte producten uit de omgeving en het seizoen? Staan er vegetarische en plantaardige opties op het lunchmenu?

Afval scheiden

Thuis gaat het bij veel mensen al heel goed, maar hoe gaat het afval scheiden op de zaak? Is afval scheiden eenvoudig en toegankelijk in jouw bedrijf? En kun je niet net iets meer hergebruiken?

Promotie en geschenken

Wat heb jij dit jaar cadeau gedaan? Door het geven van duurzame relatiegeschenken laat je relaties en personeel zien dat duurzaamheid belangrijk is. Een (kwalitatief) goed geschenk gaat vaak ook langer mee en heeft hiermee positief effect op de zichtbaarheid van je bedrijf. Geef dit jaar bijvoorbeeld een duurzaam gepersonaliseerd relatiegeschenk van Greengiving.

Hoe scoort jouw bedrijf op duurzaamheid?

Elke stap richting duurzaamheid is goed. Misschien heb jij dit jaar grote stappen gezet, of ben je net begonnen. Het is belangrijk dat we met elkaar in beweging blijven. Wat is voor jou de volgende stap in het verduurzamen van je bedrijf?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.