Bumé bouw en onderhoud wint duurzaamheidsprijs

29 juni 2022 08:46

Bumé bouw en onderhoud wint duurzaamheidsprijs

“Mocht er wat extra energie nodig zijn, dan is dat 100% groen en uit Nederland”

Bumé bouw en onderhoud is verkozen tot de meest duurzame ondernemer in Westervoort en Duiven. De duurzaamheidsprijs, een initiatief van de gemeentes Duiven en Westervoort, MKB Duiven, Ondernemend Westervoort en de Rabobank, werd uitgereikt op een speciale avond in Zalencentrum Wieleman.

Bumé Bouw en Onderhoud verzorgt het onderhoud voor een deel van het woningenbestand van woningbouwcorporatie Vivare. Het betreft de woningen in de gemeentes Renkum en Rheden. Verder levert Bumé samen met anderen een deel van het dagelijkse- en mutatieonderhoud voor Baston Wonen in Zevenaar, Volkshuisvesting in Arnhem en Vryleve in Lobith. Deze werkzaamheden worden nog eens aangevuld met zo’n 50 verenigingen van eigenaren in de regio. Naast dit dagelijkse onderhoud, is natuurlijk ook nieuwbouw een belangrijke bedrijfsactiviteit voor Bumé. “De prijs past helemaal in onze ambities om onze werkprocessen duurzaam te verbeteren en een bijdrage te leveren aan een betere, mooiere en schonere wereld. Hier en daar, nu en later!”, laat het aannemersbedrijf uit Westervoort op hun website met gepaste trots weten.

Spanten

Ruim twee jaar geleden verhuisde Bumé van de locaties in Velp en Zevenaar naar de eigen nieuwbouw in Westervoort. Het gebouw ademt duurzaamheid. Grote spanten van blank hout dragen het dak. Midden in de werkplaats staat een boom van wel zes meter hoog. De vergadertafels zijn van hergebruikt hout en de stoelen eromheen zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Koffie wordt niet meer geschonken in plastic bekertjes en het roerstaafje is van hout.

Nieuwbouw Mede-eigenaar Frans Budel vertelt dat de prijs zowel voor de duurzame keuzes bij de eigen nieuwbouw in Westervoort is, als ook voor de duurzame werkprocessen van het bouwbedrijf: “Als aannemer zijn we er inmiddels aan gewend om te werken met begrippen als ‘nul-op-de-meter’ en ‘energiezuinig’. Dat hebben we de architect van onze nieuwbouw dan ook meegegeven. Samen hebben we vooruit gedacht. Op het dak lagen bij de bouw al 153 zonnepanelen. Maar we hebben het dak zo stevig laten maken, dat het zonder problemen nog eens 183 extra panelen kan dragen. Die worden er momenteel bij gelegd.” Het kantoorpand was voor wat betreft de verwarming en verlichting al energieneutraal. Met de komst van de nieuwe zonnepanelen wordt ook energie geleverd voor zaken als printers, computers en machines in de werkplaats. Mocht er wat extra energie nodig zijn, dan is dat 100% groen en uit Nederland.

Denkwijze

“Maar duurzaamheid is niet alleen een kwestie van afvalstromen scheiden en energiezuinig bouwen. Het gaat ook om de mentaliteit en denkwijze”, vindt Frans Budel. Hij vraagt de medewerkers om zich bewust te zijn van bijvoorbeeld de afvalscheiding en geen plastic in de papiercontainer te gooien. En om daar waar bij uitzondering geen bewegingsmelder is, zélf bij het weggaan het licht uit te doen. Nadenken over waar je mee bezig bent. Broer Nico Budel vult aan: “Duurzaamheid wordt steeds meer ingebed in onze bedrijfsvoering, het wordt vanzelfsprekend. Daar gaat het om.”

Elektrisch

Soms is de stand van de techniek nog niet zo ver dat het tegemoet komt aan de duurzaamheidswensen van het moment. Zo schafte Bumé enkele jaren geleden twee elektrische personenauto’s aan; inmiddels zijn dat er al zes. Maar een elektrische bus, die een zwaardere lading aan kan én veel kilometers kan maken, die is er nog niet. Ook moest er enige weerstand overwonnen worden bij de chauffeurs van de personenauto’s, want hoe moest dat dan met dat opladen? Frans Budel over het duurzaamheidsbeleid van Bumé: “We zijn er toch voor gegaan. Qua duurzaamheid moet je doorzetten en slim zijn. Kan niet bestaat in ons bedrijf niet, zeg ik altijd.”

Openheid

Bumé Bouw en Onderhoud is een familiebedrijf dat in 1976 werd opgericht door de vader van de broers Frans en Nico. Klein begonnen, werken er nu zo’n 110 mensen. “Op verschillende plekken in het bedrijf werkt familie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een coördinator onderhoud, een tegelzetter en een medewerker op de administratie. Maar de rest beschouwen we ook als familie”, zegt directeur bedrijfsvoering Theo van Baal. Nico Budel: “Je mag hier zijn wie je bent. We hebben geen kapsones. Onze deur staat altijd open. Die openheid wordt ook uitgedrukt met de vele glazen wanden in het pand. Naast oprechte aandacht voor onze medewerkers zijn we natuurlijk steeds professioneler geworden naarmate het bedrijf de afgelopen jaren groeide.” Theo van Baal: “Als het in de thuissituatie niet goed gaat, dan gaat het ook niet goed op het werk. Daarom staan we open voor oplossingen om persoonlijke problemen aan te pakken. Dat levert in eerste instantie geen geld op, maar wel goodwill.”

Continuïteit

Een belangrijke waarde van een familiebedrijf is wat Nico betreft de bedrijfscontinuïteit: “We zijn met elkaar verantwoordelijk voor het wel en wee van zo’n 110 werknemers en hun gezinnen; bij elkaar zo’n 250 mensen. Die willen we continuïteit bieden. Als bedrijf willen we een stabiele factor voor ze zijn.” De sociale cohesie binnen het bedrijf wordt ook bevorderd met verbindende bedrijfsactiviteiten zoals oliebollen rond Kerst, een zomerbarbecue en Paas- en Sinterklaas-activiteiten. “Dat alles tezamen geeft ons het gevoel één grote club te zijn”, zegt Nico Budel.

Mens en machine

Theo van Baal: “Als we er zijn voor elkaar, dan zien we dat terug in het resultaat. Je mag hier best fouten maken. Dat doen we allemaal. Maar heb wel oog voor je collega’s. Je werkt per slot van rekening vaak in een team. Daar ben ik scherp op.” Van de medewerkers wordt vakmanschap verwacht. Maar ze krijgen ook de VCA opleiding om gecertificeerd veilig te kunnen werken. Waar nodig wordt scholing ingezet om moderne machines en toepassingen in de vingers te krijgen. Bumé investeert in de medewerkers, maar ook in de middelen. Alle gereedschap is van goede kwaliteit. Nico Budel: “Een medewerker die niet vooruit kan is duurder dan een nieuwe boormachine, leerde ik van mijn vader.”

Verandering

De grootste verandering sinds de oprichting van het bouwbedrijf ligt volgens Nico Budel in de automatisering. Informatiestromen gaan steeds vaker digitaal. Op de kantoorafdeling geldt een clean desk policy. IPads op de werkvloer deden hun intrede. Nico Budel is ervan overtuigd dat het bedrijf zonder die digitalisering niet zo’n grote vlucht had genomen. Medewerkers krijgen hun instructies via de IPad, die mee gaat naar de werkplek. Materiaalbonnen hoeven niet op kantoor te worden afgehaald, maar verschijnen op de IPad. En de directieleden kunnen thuis alle parameters gekoppeld aan de bedrijfswerkzaamheden aflezen, waar vroeger papieren dossiers doorgeploegd moesten worden.

Horizon

Als stip op de horizon voor de komende jaren noemt Nico Budel “continuïteit voor de mensen die hier werken. Duurzaamheid past daarin. Die is voor hen van belang, maar ook voor hun kinderen.” Theo van Baal vindt het fantastisch om samen met bouwteam en klant diens droom te verwerkelijken. Het geld dat ermee verdiend wordt, ondersteunt volgens hem de bedrijfscontinuïteit “en die is belangrijk voor die 110 werknemers en hun gezinnen.” «

Bumé Bouw en Onderhoud
De Smidse 2 6931 KJ Westervoort
Telefoon 026 – 7410741
E-mail info@bume.nl
www.bume.nl

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.