Beveiligingstips voor ondernemingen

16 maart 2023 08:40

Beveiligingstips voor ondernemingen

Een onderneming is aan tal van risico's onderhevig, daar kunnen we niet omheen. Inbraken, diefstal en vandalisme vormen reële bedreigingen die om maatregelen op het vlak van de beveiliging van je onderneming vragen. Zomaar toekijken is geen optie, het zal je bedrijf ernstige schade toebrengen op financieel en materieel vlak en dat moet je natuurlijk in de mate van het mogelijke vermijden. Een camerasysteem, een doeltreffende manier van toegangscontrole en een sterk beveiligde IT omgeving zullen je al een heel eind op weg helpen in het streven naar een betere beveiliging.

Waarom is de beveiliging van ondernemingen zo belangrijk?

Inbraken, diefstal en vandalisme brengen niet alleen een kostenplaatje met zich mee, ze vormen ook een tijdelijke hinder op de werkzaamheden van de onderneming. Als je deze twee zaken samen neemt, weet je dat je er alles aan moet doen om mensen met slechte bedoelingen geen mogelijkheden te bieden. Je kunt het risico dan wel niet helemaal uitsluiten, maar je kunt het alvast wel een heel stuk verkleinen.

Hoe kun je die beveiliging voor jouw onderneming verhogen?

Investeren in een camerasysteem

Een camerasysteem is een van de meest doeltreffende manieren om je onderneming te beveiligen. Het heeft aan de ene kant een preventieve werking omdat inbrekers al sneller je bedrijf zullen overslaan in hun zoektocht naar een doelwit, het biedt ook mogelijkheden om, in geval van onregelmatigheden, goed onderzoek te laten verrichten. Na een inbraak bijvoorbeeld is het met de hulp van je camerasysteem voor de politie veel makkelijker om een dader te identificeren. Je kunt er van op aan dat een onderneming die uitgerust is met een camerasysteem voor inbrekers niet aantrekkelijk is omdat het de kans om betrapt te worden te veel verhoogt en net dat is dan weer jouw voordeel.

Inzetten op toegangscontrole

Waar je camerasysteem vooral erg nuttig zal zijn buiten de openingsuren van je onderneming en op plaatsen waar niet permanent volk aanwezig is, zal toegangscontrole een doeltreffende aanvulling hierop zijn. Door deze controle in te voeren, weet je op ieder moment precies wie er in je bedrijf aanwezig is, wat de reden is voor hun aanwezigheid en wanneer ze je bedrijf verlaten hebben. Zet je hier niet op in, dan loop je het risico dat mensen die daar niet horen te zijn zich toch op een makkelijke manier doorheen je onderneming kunnen bewegen zonder dat dit argwaan wekt. Met een badgesysteem kun je dan ook nog eens vastleggen tot welke lokalen van je onderneming mensen toegang krijgen en tot welke net niet.

Werk maken van IT veiligheid

Geen enkele onderneming kan nog zonder een verhoogde aandacht voor IT veiligheid. Er is heel veel informatie die digitaal wordt bijgehouden en als deze informatie in verkeerde handen valt, kan dit erg kwalijke gevolgen hebben voor je onderneming. Een professioneel IT team met de nodige kennis en ervaring aantrekken, zorgt ervoor dat je digitaal opgeslagen gegevens veilig zijn en buiten bereik van onbevoegden. In geval van online dreigingen kunnen zij bovendien ook meteen de gepaste maatregelen nemen om erger te voorkomen. In de praktijk blijkt dat hier voor veel ondernemingen nog heel wat werk aan de winkel is.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

X

Ga je nu al weg?

Wij willen graag nog wat met je delen. Hét Ondernemersbelang bestaat namelijk 20 jaar en dat gaan we vieren. Ga naar deze pagina en ontdek het!

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.