Belangrijke VCA veiligheidscursus nu ook in het Pools

14 januari 2020 10:15

Belangrijke VCA veiligheidscursus nu ook in het Pools

Veiligheid op de werkplek is een groot goed dat helaas niet altijd voldoende in acht genomen wordt. Jaarlijks vinden in Nederland zo’n 200.000 werkgerelateerde ongelukken plaats, waarvan er rond de 60 een dodelijke afloop kennen. Om dit tegen te gaan, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de VCA cursus, die basiskennis over onder andere veiligheid biedt voor sectoren met verhoogde veiligheidsrisico’s. In die beroepen zien we echter ook steeds vaker buitenlandse gastarbeiders, met name uit Polen. Voor hen is veiligheid even belangrijk, en daarom is de VCA cursus er nu ook in het Pools.

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Deze checklist voorziet erin dat bedrijven en medewerkers in risicovolle sectoren als de bouw veilig, gezond en milieuvriendelijk te werk gaan, en heeft als doel om het aantal bedrijfsongevallen terug te dringen. Zowel bedrijven als medewerkers kunnen een VCA certificaat behalen. Hiermee kan men bewijzen dat men voldoet aan de VCA regels. Opdrachtgevers besteden hun klussen steeds vaker alleen uit aan een partij die in het bezit is van het VCA certificaat. Van werknemers op bouwterreinen, op werkplaatsen, in fabrieken en aan installaties wordt ook steeds vaker verwacht dat ze een VCA diploma bezitten. Ook werknemers in de uitzendbranche zijn in steeds grotere getalen in het bezit van dit diploma.

VCA cursus in het Pools

Tot op heden bieden veel aanbieders de VCA cursus in het Nederlands en het Engels aan. Het is echter lastig om specialistische informatie tot je te nemen in een taal die je niet volledig machtig bent. Omdat men er niet van uit kan gaan dat alle Poolse gastarbeiders een van beide talen voldoende machtig zijn, voorziet vcacursus.nl nu ook in een online VCA cursus in het Pools. Deze cursus wordt afgesloten met het VCA examen. Met het diploma op zak kunnen ook de Poolse werknemers veilig en gezond werken en aantonen dat ze kennis hebben over de wet- en regelgeving. Ze weten dan ook hoe ze maatregelen kunnen nemen om ongevallen te voorkomen en hebben geleerd om onveilige situaties en handelingen te herkennen.

Ook VCA cursus voor Poolse zzp’ers en leidinggevenden

Niet alleen de werknemer en de organisatie kunnen de VCA cursus in het Pools volgen; ook leidinggevenden en zzp’ers hebben deze mogelijkheid. Voor hen is er een aparte cursus: de VOL VCA. Dit staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Hierbij leren zij dezelfde zaken als bij de cursus voor medewerkers, plus zaken als het schrijven van een bedrijfsnoodplan en het organiseren van toolboxmeetings. Zij leren niet alleen voor zichzelf, maar ook voor medewerkers een veilige werksituatie te creëren. Met behulp van de VCA cursus en de VOL VCA cursus in het Pools kunnen nu dus meer mensen met voldoende kennis van veiligheid, gezondheid en milieu beroepen in risicovolle sectoren uitvoeren.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.