"Balans tussen werk, plezier en geluk in de technische sector"

26 juni 2023 13:01

"Balans tussen werk, plezier en geluk in de technische sector"

Welke rol heb jij aangenomen?

De technische sector kan een uitdagende omgeving zijn om je in te bewegen. Het gevoel je door onnatuurlijk gedrag staande te moeten houden te midden van anderen begint zijn tol van je te eisen. Het lijkt alsof je jezelf onderweg bent kwijtgeraakt. Soms kan het voelen alsof je voortdurend op je hoede moet zijn, altijd klaar om jezelf, je werk of je bedrijf te verdedigen.

Blijf trouw aan jezelf!​

Of je nu een directeur, projectleider, uitvoerder of timmerman bent, je wordt constant geacht jezelf, je werk of je bedrijf te verdedigen. Maar tegen wat precies moet je jezelf verdedigen? Is het echt noodzakelijk om altijd waakzaam te zijn? Deze voortdurende verdedigingshouding kan uitputtend zijn en ervoor zorgen dat je jezelf verliest. Het is belangrijk om je eigen waarde te erkennen, je grenzen aan te geven en trouw te blijven aan jezelf.

Balans tussen Werk en Plezier

Gedurende de afgelopen 20 jaar heb ik als arbeidsbemiddelaar veel technici geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Tijdens de kennismakingsgesprekken met kandidaten wordt vaak gesproken over ambities en inkomen. Maar wanneer is genoeg eigenlijk genoeg? Is het echt alleen maar een kwestie van geld verdienen? Als je dieper graaft, zul je ontdekken dat plezier en voldoening in je werk net zo belangrijk zijn, zo niet belangrijker. Het is essentieel om de balans te vinden tussen werk en plezier. Wat maakt jou gelukkig? Wat geeft je energie en voldoening? Misschien is het tijd om je verborgen talenten te ontdekken of een andere baan te zoeken met minder verantwoordelijkheden. Geld verdienen is belangrijk, maar het mag niet ten koste gaan van je welzijn en levensvreugde. Streef naar een evenwichtige benadering van werk en plezier, zodat je een fijner leven kunt leiden.

Geluk en Ware Betekenis​

Tijdens zakelijke gesprekken blijft de oppervlakkigheid vaak overheersen en draait het uiteindelijk om kwaliteit en financiën. Maar is dat werkelijk het enige dat telt? Het zou fantastisch zijn als je gewoon jezelf kunt zijn op de werkvloer. Het is essentieel om te beseffen dat geluk niet te koop is. Echte betekenis en voldoening ontstaan door te genieten van de kleine geneugten des levens, waardevolle relaties te koesteren en een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Laten we stilstaan bij de dingen die ons leven mooi en boeiend maken, zoals een diepgaand gesprek met een vriend of familielid, een wandeling in de natuur of simpelweg rustig zitten en reflecteren op wat er op ons afkomt. Het zijn deze momenten van oprechte verbinding en introspectie die waarde geven aan ons bestaan.

Emoties en Mentale Gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat mannen minder emoties tonen dan vrouwen. Mannen worden aangemoedigd om kracht en positiviteit uit te stralen, terwijl kwetsbare emoties zoals angst, verdriet en schaamte vaak onderdrukt worden. Dit kan leiden tot een onderdrukking van emotionele behoeften en uiteindelijk tot mentale gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om je bewust te worden van je eigen emoties en de ruimte te creëren om ze te uiten en te verwerken. Emoties maken deel uit van wie we zijn en het is niet zwak om ze te tonen. Sterker nog, het erkennen en omarmen van onze emoties kan leiden tot een betere mentale gezondheid en welzijn. Je bent niet alleen je gedachten en emoties; je bent een heel mens met een breed scala aan gevoelens en ervaringen. Door bewust te worden van je gedachten, gevoelens en emoties kun je leren om er beter mee om te gaan en ze te accepteren zonder te oordelen. Dit helpt je om een gezonde relatie met jezelf op te bouwen en je mentale welzijn te bevorderen.

André Drenth
06-51007184

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.