Back to the future

26 mei 2020 13:28

Back to the future

De discussie over flexwerk en een eerlijke arbeidsmarkt is aan de orde van de dag in deze turbulente tijd. Strijden voor sociale zekerheid voor flexwerkers is cruciaal. Minstens zo belangrijk echter is de interne en externe flexibiliteit om in te kunnen spelen op een dynamische omgeving. 

Flexwerkers krijgen harde klappen te verwerken in crisistijd, maar vangen daarentegen ook veel werk op. Ze spelen in op een tijdelijke marktvraag en behoefte aan specialistische kennis. Flexwerken zal blijven toenemen, is de visie van Robert Heinst, ondernemer van Olympia-vestigingen in Lichtenvoorde, Doetinchem, Haaksbergen en Hengelo. “De nieuwe generatie bindt zich minder en gaat van baan naar baan. We moeten hierop als samenleving zijn voorbereid. Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is meer zekerheid en vastigheid ontstaan voor flexkrachten, maar de verhoudingen op de arbeidsmarkt zijn nog scheef als het gaat om goede sociale zekerheid.”

Duurzame inzetbaarheid

De discussie over flexwerken gaat volgens Robert Heinst echter verder gaat dan vastigheid en dienstverband. “Het gaat om goed werkgeverschap, om duurzame inzetbaarheid en dat mensen werk doen dat bij hun drijfveren past. Dat geldt voor elke organisatie. Bij Olympia willen we mensen aan het werk houden en aan een voor hen betekenisvolle baan helpen. We geven iedereen de kans om zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen en hebben veel aandacht voor bijvoorbeeld trainingen en scholing. Zo bieden wij sinds kort 1.000 gratis trainingen om mensen te helpen om te scholen naar werk dat in de 1,5 metersamenleving wel is. Denk aan werk in de logistieke sector. Ook kunnen mensen trainingen volgen waarmee zij hun vaardigheden kunnen uitbreiden en daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten.”

Flexibele organisaties

Projectmatig werken en zelfregie worden steeds populairder naast een flexibel dienstverband. Nieuwkomers op de arbeidsmarkt verbinden zich met meerdere organisaties. Heinst ziet veel kansen voor netwerkorganisaties. “Ik ben ervan overtuigd dat alleen flexibele organisaties in de toekomst succesvol kunnen zijn. Deze bedrijven hebben behoefte aan breed inzetbare medewerkers met verstand van zaken, die op verschillende posities zijn in te zetten. Zo kunnen ze meebewegen met marktveranderingen. Voor een specifiek project, rol of opdracht huren zij expertise in. Deze ‘dure’ potentials doen dit vervolgens bij andere organisaties. Zo kunnen zij zich duurzaam ontwikkelen en de werkgever heeft geen vastigheid. Dit leidt tot verbetering in kwaliteit, flexibiliteit, snelheid en kosten. Olympia heeft een breed netwerk van zowel potentials als bedrijven die we aan elkaar kunnen koppelen.”

Strategische wendbaarheid

Hoe lang de coronacrisis aanhoudt, is moeilijk te voorspellen. De nieuwe werkelijkheid die dan aanbreekt, is waarschijnlijk anders dan de situatie voor de crisis. Robert Heinst geeft aan dat het belangrijk is dat bedrijven hierop nu al te anticiperen en leren van de lessen uit het verleden. “De crisis geeft een ander licht op werk. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om sociale cohesie, ontwikkeling en zelfontplooiing. Bovendien kan de behoefte bij werknemers een reden zijn om meer flexibiliteit in een organisatie in te bouwen. En minstens zo belangrijk: hoe dynamischer de omgeving, hoe belangrijker anticiperen en plannen is. Dit vereist flexibiliteit en pro-activiteit in een organisatie. Als je kijkt naar de omgang met de krappe arbeidsmarkt voor de crisis, valt er nog een hoop te winnen in het flexibiliseren van de bedrijfsvoering en in het verbinden van medewerkers uit de flexibele schil. Heeft u al nagedacht wat deze crisis betekent voor uw organisatie en personeel in de toekomst? Wat heeft u straks nodig en hoe houdt u uw organisatie wendbaar? Ga het gesprek aan met Olympia!”

Ondernemer Olympia-vestigingen Lichtenvoorde, Doetinchem, Haaksbergen, Hengelo

Tel. 0544- 353 940

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.