Artificial Intelligence in de regio: de mens mét de machine

2 april 2020 09:51

Artificial Intelligence in de regio: de mens mét de machine

De beloftes van Artificial Intelligence (AI) zijn ontzettend groot. Tegelijkertijd bestaat er ook een angst voor AI: de angst voor het onbekende. Ikzelf zie vooral de ongekende mogelijkheden die deze technologie biedt. Zo kan bijvoorbeeld in de toekomst met behulp van AI voorspeld worden waar en wanneer een virus zoals het COVID-19 de kop opsteekt.

Daarbij is wel van groot belang dat we in AI investeren. Dat geldt nationaal maar ook regionaal. Ik heb gezien hoe uitzonderlijk de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen op AI-gebied is en hoe de toekomst kán zijn als er regionaal in AI wordt geïnvesteerd.

De Radboud Universiteit en het Radboudumc spelen hier een cruciale rol bij. De universiteit, met 750 bachelorstudenten, 250 masterstudenten en meer dan 200 wetenschappers binnen het AI-vakgebied, vormt de bakermat van AI in Nederland. Radboud Universiteit en Radboudumc focussen gezamenlijk, over de grenzen van faculteiten heen, op toepassingen van AI die bijdragen aan een beter, gezonder en duurzamer leven. Dit is terug te zien in het grote aantal spin-offs. Thira Lab, een AI-samenwerking tussen Thirona uit Nijmegen, Delft Imaging Systems en Radboudumc, is hier een prachtig voorbeeld van. Hun algoritmes voor de snelle diagnostisering van tuberculose redden in ontwikkelingslanden dagelijks mensenlevens.

Om de aanwezige kennis en expertise beter te benutten werken wij als The Economic Board aan de realisatie van het AI for Life Center. Dit center heeft als doel om vanuit samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden (de triple helix) kennis te vergroten en te delen, samenwerkingsprojecten op te zetten en om onze regio nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Een plek waar alle AI-kracht van de regio samenkomt en die leidt tot innovatieve en krachtige uitkomsten voor een beter, gezonder en duurzamer leven. Voor onze generatie en de generaties die na ons komen. Het gaat hier niet om ‘mens versus de machine’, maar om ‘mens mét de machine’.

Wat in deze regio gebeurt, is innovatief, krachtig, uniek en biedt ontzettend veel kansen. Dit is hét moment om gezamenlijk door te pakken!

Daarom roepen wij alle bedrijven en organisaties die op welke manier dan ook met AI bezig zijn, op om zich bij ons te melden zodat wij ze zichtbaar en vindbaar kunnen maken op onze digitale AI kaart. Deze interactieve kaart die we op dit moment ontwikkelen geeft inzicht in het speelveld en stimuleert kennisdeling en samenwerking op gebied van AI. Samen zorgen we ervoor dat onze regio voorop blijft lopen op het gebied van AI, en de mens samen met de machine tot zinvolle oplossingen kan komen. «

Richard Dobbelmann

Business associate

The Economic Board

www.theeconomicboard.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.