Als ondernemer geveld door de griep? Dit moet je doen.

18 november 2019 16:15

Als ondernemer geveld door de griep? Dit moet je doen.

De ‘snotterperiode’ is aangebroken. Je hebt een loopneus, drukkende hoofdpijn en voelt je futloos. Maar welke ondernemer heeft er nou tijd om ziek te zijn? Je hebt net een nieuwe klant binnengehaald, bent nog bezig met de offerte voor een andere klant en hebt morgen een presentatie op locatie. Eigenlijk kun je het je dus niet veroorloven om een paar dagen ziek te zijn. Wat nu?

1. Blijf realistisch

Het is belangrijk om realistisch te blijven. Een griepje kan iedereen overkomen. Je kunt nog zoveel fruit eten, de griepprik nemen of vaak je handen wassen, het kwaad is al snel geschied als je in aanraking komt met iemand die bacillen verspreidt. Thuisblijven van werk met een verkoudheid doen we niet snel. Wanneer de verkoudheid overgaat in een hardnekkige griep, zijn er andere maatregelen nodig.

2. Ondanks alles: neem toch je rust

Wanneer je lichaam aangeeft dat het moe of futloos is, kun je hier het beste gehoor aan geven. Vaak heb je ook geen andere keuze en ben je niet meer vooruit te branden. Luister naar je lichaam en geef het rust. Succesvol ondernemen doe je tijdens een griep in je bed. Rust geeft je lichaam nieuwe energie om tegen de bacillen te vechten. Nog voordat er sprake is van een griep is het belangrijk om voortijdige signalen te herkennen en op tijd rust te nemen. Want wat maakt één dag een paar uur eerder afsluiten nu voor verschil als je hiermee een paar dagen uitval kunt voorkomen?

3. Vermijd extra stress

Stress is iets waar ondernemers regelmatig mee te maken hebben. Dit is echter funest voor het immuunsysteem, het kost namelijk heel veel energie. Energie die je tijdens een griepje nodig hebt om tegen het virus te vechten. Maak je daarom niet extra druk terwijl je in bed aan het uitzieken bent. Onthoud: morgen is er weer een dag. De wereld vergaat niet als je hier morgen weer met een frisse blik naar kijkt. Wat ons op het volgende punt brengt…

4. Delegeren en parkeren

Zaken die geen harde deadline hebben, kunnen vaak wel even wachten. Maak je hier dan ook niet onnodig druk over. Wees eerlijk tegen opdrachtgevers. Een griepje is niet handig, maar kan iedereen overkomen. Door op tijd je afwezigheid aan te geven, kunnen opdrachtgevers er rekening mee houden dat iemand anders je werkzaamheden tijdelijk overneemt. Belangrijk is om alles in perspectief te plaatsen: werk is maar werk. Je gezondheid is een stuk belangrijker.

Gelukkig is een griepje vaak met een aantal dagen bedrust opgelost en kun je er daarna weer vol tegenaan. Want je wil natuurlijk te alle tijden voorkomen dat een simpel griepje verandert in een langdurig obstakel. Maar ook dan: geen paniek. Want er is niets zo onvoorspelbaar als de griep.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.