Alles over fleet management

25 januari 2023 15:35

Alles over fleet management

Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook nog nooit: fleet management. Fleet management is het beheren van voertuigen, denk hierbij aan bijvoorbeeld auto’s, vrachtwagens, bussen maar ook trailers. Hierbij moeten deze middelen zo efficiënt en veilig mogelijk gebruikt worden. Goed onderhoud is hierbij ook heel belangrijk. Met hulp van fleet management software kun je een wagenpark efficiënter in kosten maken, maar ook effectiever en milieubewuster. Je gaat dan namelijk kijken naar combinaties van voertuig tracking, brandstofverbruik, rijgedrag, urenregistratie en het vaststellen van onderhoud. In dit blog alles over fleet management en de software hiervan.

Voordelen

Als je fleet management software gebruikt dan heeft dat je bedrijf van alles te bieden, het kent voordelen. Het eerste en misschien wel het grootste voordeel is dat de brandstof- en onderhoudskosten laag worden gehouden. Ook worden de kilometers in de gaten gehouden en dat is weer handig voor de belastingdienst. Je moet voor de kilometerregistratie namelijk aan verschillende vereisten voldoen. Een ander voordeel is het traceren van verschillende voertuigen. Op die manier kunnen er betere routes worden opgesteld. Dit bespaart geld, doordat er niet meer wordt omgereden op een route. Als laatste voordeel profiteren je klanten van het systeem. Waarom? Zij worden sneller geholpen doordat voertuigen sneller bij hen zijn door de efficiëntere routes.

Hoe werkt het?

Nu vraag je je vast ook af hoe een fleet management software werkt. GPS is de kern van de software en het wordt mede mogelijk gemaakt door het GPS systeem, satelliet of radio of een combinatie van deze alle drie dat werkt door GPRS. GPS is een bepaalde techniek. Deze techniek zit op het GSM netwerk. Data wordt gestuurd via satellieten met deze software en is zeer effectief voor het tracken van voertuigen. Dit komt omdat er overal bereik is, zelfs al is het signaal heel erg zwak. Via satellieten kunnen voertuigen bovendien heel goed worden gevolgd. Dat is handig in gebieden waar de bebouwing dicht op elkaar staat die de GPRS beperken.

Belang

Fleet management kan zeer complex zijn, omdat er ook heel veel dingen zijn om op te letten. Zoals net al gezegd moet er gelet worden op de veiligheid, de kosten, de efficiëntie en de wet- en regelgeving. Dat zijn een hele hoop dingen, die allemaal samen goed moeten worden afgestemd wil het allemaal werken naar behoren. Via de software is dit mogelijk en kan dit allemaal worden nageleefd.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.