95 jaar van groei en toewijding aan logistieke oplossingen

26 juni 2023 15:39

95 jaar van groei en toewijding aan logistieke oplossingen

Veenstra|Fritom, opgericht op 28 april 1928, viert dit jaar zijn 95-jarig jubileum. In al die jaren heeft het bedrijf een indrukwekkende reis afgelegd, met een rijke geschiedenis, continue groei en een focus op de toekomst.

Het jubileum markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf en is een moment om terug te kijken, maar ook om vooruit te blikken. Veenstra|Fritom is altijd gericht op de toekomst geweest en speelt actief in op nieuwe ontwikkelingen in de transportsector. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in duurzame oplossingen, zoals het gebruik van (bio) LNG-trekkers. Ook wordt er veel aandacht besteed aan bewustwording van de rijstijl van chauffeurs om het brandstofverbruik verder te verminderen en zijn ze actief bezig met het verkennen andere duurzame initiatieven. Daarnaast heeft Veenstra|Fritom zijn pand aangepast om duurzamer te worden, met onder andere moderne werkplaatsvoorzieningen en het gebruik van zonnepanelen voor het opwekken van eigen stroom.

“Maar zonder onze mensen zouden we nergens zijn,” zegt Wessel R. Veenstra, algemeen directeur van Veenstra|Fritom. “We zijn dan ook trots op iedereen die in de afgelopen 95 jaar met ons is meegegroeid. We doen het met z’n allen, het is en blijft vooral mensenwerk.”

De pioniersjaren

Wat begon als een klein agrarisch transportbedrijf, is uitgegroeid tot een toonaangevende naam in de transport- en logistieke sector. Het verhaal van Veenstra|Fritom is er een van volharding, groei en aanpassing aan veranderende marktomstandigheden: van de bescheiden beginjaren tot de huidige successen.

Op 28 april 1928 trouwden Wessel Veenstra en Maaike Veenstra-Bootsma en richtten ze Veenstra Heeg op. Diezelfde dag kochten ze hun eerste vrachtauto, een Opel trekker met een 1-assige oplegger. In de naoorlogse jaren werden de transportactiviteiten hervat, met Wessel en Maaike als drijvende krachten. Hun zes zonen gaan één voor één ook aan het werk bij het familiebedrijf.

Groei en diversificatie

In de jaren '50 begon Veenstra Expediteurs, zoals het bedrijf destijds heette, internationaal transport uit te voeren naar landen als Duitsland, België en Frankrijk. Het bedrijf breidde zich verder uit en investeerde in nieuwe voertuigen, zoals de DAF Torpedo in 1960. In 1964 werd een nieuwe loods met parkeerterrein gebouwd om aan de groeiende behoeften te voldoen. In 1967 trokken Wessel en Maaike zich terug en verkochten ze het bedrijf aan hun zonen. De groei zette gestaag door en in ‘74 werd besloten om te investeren in nieuwbouw net buiten Heeg. Het familiebedrijf kocht grond en er werden kantoren, opslagloodsen, een werkplaats en een wasstraat gebouwd.

Door de jaren heen heeft Veenstra zich ontwikkeld van een agrarisch transportbedrijf naar een specialist in groupage en distributie. In 1984 werd het merk Eurogroupage geïntroduceerd, waarmee het bedrijf klanten ontzorgt op logistiek gebied. “Dat doen we vandaag de dag nog steeds,” vertelt Wessel R. Veenstra. “Zo hebben we ons gericht op het optimaliseren van transportplanning met behulp van IT-oplossingen. Ook internationaal werken we nauw met verschillende partners samen. Zo kunnen onze klanten zich volledig richten op hun kernactiviteiten.”

Duurzaamheid en innovatie

Het nieuwe millennium bracht mijlpalen, maar ook enkele uitdagingen met zich mee, zoals de economische crisis van 2008. Het bedrijf bleef echter standvastig en paste zich aan de veranderende marktomstandigheden aan. In 2010 werd een nieuwe naam en huisstijl geïntroduceerd en werd het Veenstra|Fritom, waarbij het zowel het individuele karakter als deelname aan de Fritom Group benadrukte.

“We kijken uit naar de toekomst en blijven investeren in duurzame ontwikkelingen en innovaties. Dit is onlangs bevestigd met het behalen een derde Lean & Green Ster, een prestatie waar we trots op zijn!”, besluit Wessel R. Veenstra.

Meer weten over het jubileum? Kijk dan op www.veenstrafritom.nl/veenstra-fritom-95-jaar.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.