5 tips voor vitale medewerkers met een PMO/PAGO

31 augustus 2021 14:16

5 tips voor vitale medewerkers met een PMO/PAGO

Hoe vitaal zijn jouw medewerkers? Kom erachter met het PMO/PAGO van &niped!

Als organisatie met 2 of meer medewerkers, ben je verplicht om een periodiek medisch onderzoek (PMO/PAGO) aan te bieden. In tijden van (meer) fysieke afstand is dit meteen jouw kans om erachter te komen hoe het 'echt met jouw medewerkers gaat. Maar hoe doe je dat? En wat heb je aan zo'n PMO? Wij leggen het je uit in 5 tips!

1. Richt je vooral op gezondheid in plaats van alleen ziekte

In Nederland zijn we vooral reactief bezig met gezondheid. Dat betekent dat onze zorg zich met name richt op het bestrijden van klachten en ziekten. Het probleem hiervan is dat de zorg- en bedrijfskosten daardoor juist alleen maar stijgen. Om die reden is het noodzaak om vanaf nu vooral proactief aan de slag te gaan met de gezondheid van onszelf én die van onze medewerkers. Oftewel: het is beter om te voorkomen dan te genezen.

2. Doe een gezondheidscheck

Om de vitaliteit en eigen regie op de werkvloer te verbeteren, zul je exact moeten achterhalen welke aanpak het beste aansluit bij jullie organisatie in het bijzonder. Daarvoor is het raadzaam een gezondheidscheck uit te voeren onder de medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat door het uitvoeren van de Persoonlijke Gezondheidscheck van &niped het verzuim zelfs met 20% kan dalen na een jaar.

Voor jouw medewerkers biedt de Persoonlijke Gezondheidscheck laagdrempelig en motiverend inzicht in de gezondheid. Maar ook als werkgever krijg je veel relevante inzichten, dankzij onze macrorapportage. Met deze data kun je jouw HR Analytics een echte boost geven. Hierin vind je namelijk een uitgebreide terugkoppeling van de resultaten op organisatieniveau en zie je in één oogopslag hoe gezond jouw organisatie is.

3. Bepaal wat je jouw medewerkers wilt laten meten

Wanneer je weet welke fysieke- en mentale gezondheidsrisico's het werk met zich meebrengt kun je echt gericht aan de slag met de gezondheid van jouw medewerkers. De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een hulpmiddel om deze arbeidsrisico's voor jouw organisatie in kaart te brengen. Het bestaat uit een lijst met mogelijke risico's en een plan om deze op te lossen. Door een preventief onderzoek in te zetten op basis van jouw RI&E kun je gezondheidsrisico's, verzuim en ongevallen aanzienlijk verminderen. Niet alleen op de korte termijn, maar ook in de toekomst. Maar voor welk onderzoek ga je dan?

Twee veelvoorkomende onderzoeken zijn het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) en het Preventief Medisch Onderzoek (PMO). De juiste keuze is afhankelijk van de uitkomsten van jouw RI&E, maar ook van jouw voorkeuren. Wanneer je bijvoorbeeld naast arbeidsgerelateerde risico's ook geïnteresseerd bent in de mentale gezondheid van jouw medewerkers ben je met het PMO op de juiste plek. Het PMO kijkt namelijk in de basis naar de algemene gezondheid, inclusief leefstijl en mentale gesteldheid. De Persoonlijke Gezondheidscheck is in te zetten als PMO of PAGO.

4. Check jouw vergoeding vanuit de zorgverzekering

Een gezonder leven voor iedereen bereiken we niet alleen. Dat bereiken we door ons samen in te zetten voor het belang van preventieve gezondheid. Daarom hebben wij met een hoop zorgverzekeraars prijsafspraken en samenwerkingen. Deze verzekeraars delen onze visie op gezondheid.

We geloven in preventie. Niet wachten op klachten, maar effectief je leefstijl verbeteren. En daarmee de klachten voor zijn. Daarom vergoeden al 18 zorgverzekeraars (deels) de Persoonlijke Gezondheidscheck. Zo maken we preventie voor iedereen laagdrempelig toegankelijk.

5. Waarborg de privacy van jouw medewerkers

De privacy van jouw medewerkers staat natuurlijk voorop voor jou als werkgever. Laat dat ook duidelijk merken. Geef jouw medewerkers altijd aan dat deelname vrijwillig, anoniem en veilig is. Als werkgever ontvang je alleen een rapportage als deze nooit te herleiden is naar een individu. &niped is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd en voldoet aan de AVG.

Ben je benieuwd wat een PMO/PAGO voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een vrijblijvende offerte of adviesgesprek aan met de adviseurs van &niped:

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een samenwerking van:

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.