5 manieren voor zzp’ers om geld te besparen vanwege het coronavirus

19 maart 2020 11:23

5 manieren voor zzp’ers om geld te besparen vanwege het coronavirus

Sommigen van ons zijn zzp’er geworden omdat ze ondernemersbloed hebben en niet in loondienst willen zijn. Anderen waren wel graag in loondienst geweest, maar hebben geen baan kunnen vinden en zijn als noodoplossing een eenmanszaak begonnen. Linksom of rechtsom zijn deze zelfstandigen in ieder geval afhankelijk geworden van opdrachtgevers om rond te kunnen komen. Helaas zijn ze daarmee ook meteen de groep die misschien wel het hardst geraakt wordt door de economische gevolgen van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Zij moeten deze crisis zien te overleven met minder inkomsten. Daarom zetten wij vijf manieren op een rijtje om gedurende deze moeilijke periode wat geld te besparen.

Besparen op je vaste lasten met de app Dyme

Geld kunnen besparen op je vaste lasten is wenselijk, maar het is een heel gedoe om al je vaste lasten op een rijtje te krijgen. Met de slimme bespaar-app Dyme hoef je dit niet meer zelf te doen. Als jij daar toestemming voor verleent, heeft deze app toegang tot je bankgegevens. Daar past hij een algoritme op toe, waardoor hij je vaste lasten voor je op een rijtje kan zetten. Vervolgens geeft Dyme je ook de mogelijkheid om via de app zelf abonnementen of diensten op te zeggen. De mensen van Dyme regelen dit dan tegen een kleine vergoeding voor je. Ben je meer dan gemiddeld kwijt aan je vaste lasten, dan word je hier ook op geattendeerd. Waar het mogelijk is om te besparen wordt dit aangegeven. De mensen van Dyme kunnen dan voor jou onderhandelen met een aanbieder voor een goedkopere overeenkomst of helpen je met overstappen naar een goedkoper alternatief. Hiervoor betaal je een commissie op de besparing die het je oplevert.

Facturen niet op de laatste dag van het kwartaal sturen

Deze maatregel is niet zo zeer een besparing als een uitstel van betaling. Een paar maanden uitstel kunnen in deze tijd immers voldoende zijn om door een moeilijke periode heen te komen. Wanneer je factureert, bepaalt de factuurdatum wanneer jij omzetbelasting moet afdragen. Ieder kwartaal moet je dit afrekenen bij de Belastingdienst. Stuur je een factuur met factuurdatum 31 maart, dan moet je voor het eind van april de btw al afdragen. Zet je de datum 1 april op de factuur, dan hoef je pas eind juli de btw af te dragen.

Zelf je financiële administratie gaan bijhouden

Zat je in de luxepositie dat je een boekhouder kon inschakelen om jouw financiële administratie voor je te doen? Dat is iets om te heroverwegen op het moment dat je geconfronteerd wordt met een noemenswaardige daling van inkomsten. Minder werk is minder geld, maar betekent ook dat je meer tijd overhoudt. Deze tijd kun je steken in het zelf bijhouden van je financiële administratie. Leuk is het niet, maar het kan wel een aardige besparing opleveren om geen dure boekhouder te hoeven betalen.

Huur van je kantoorruimte opzeggen

Sommige zzp’ers vinden het prettig om niet thuis te werken, terwijl dit met hun werkzaamheden wel goed mogelijk zou zijn. Doe jij je werk buitenshuis in een ruimte die je huurt? Heroverweeg dan of je je dit financieel kunt veroorloven. Ja, de coronacrisis kan sneller afgelopen zijn dan we denken, maar de economische gevolgen kunnen ook lang aanhouden. Dan is je externe kantoor een kostenpost die je er eigenlijk niet bij kunt hebben. Daarom is het wellicht verstandiger om de huur op te zeggen en thuis te gaan werken, en wanneer de zaken weer aantrekken op zoek te gaan naar een nieuwe kantoorruimte.

Check of je arbeidsongeschiktheidsverzekering goedkoper kan

Als je geen gebruik gaat maken van Dyme, of je gebruikt dit enkel voor je privéuitgaven, kijk dan op zijn minst wel naar de kosten die je maakt voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), als je deze hebt. Dit is altijd een erg dure verzekering geweest voor zzp’ers, maar het is wel zo dat de afgelopen twee jaar de poliskosten flink gedaald zijn. Als jij een oudere polis hebt, dan kan het afsluiten van een nieuwe polis nog een aardige besparing opleveren. Zit je nog een tijd vast aan een overeenkomst betreffende je arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan zou je met een verzekeringsadviseur kunnen kijken naar je mogelijkheden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.