4 partijen om je bedrijf aan te verkopen

30 januari 2020 11:05

4 partijen om je bedrijf aan te verkopen

Sta je op het punt je bedrijf te verkopen? Dan staat er een geweldig belangrijk moment op de kalender. Een moment waarop je natuurlijk zo min mogelijk aan het lot over wilt laten. Het is dan ook ontzettend belangrijk om vast te kijken naar mogelijk geïnteresseerde partijen om de verkoop zo vlot mogelijk te laten verlopen. Maar aan wie kun je jouw bedrijf eigenlijk allemaal verkopen?

1. Familie

In sommige gevallen misschien wel de meest aantrekkelijke partij voor verkoop is een familielid dat geïnteresseerd is in de onderneming en hier misschien zelfs al langere tijd bij betrokken is. Wanneer er met familie gewerkt wordt is het ontzettend belangrijk om voor goed bedrijfsovername advies te zorgen om de familieband en relatie niet te beschadigen. Het verkopen bedrijf kan het beste met zoveel mogelijk professionele hulp geregeld worden. Het verkopen aan familie is dan ook niet voor iedere bedrijf weggelegd, maar in bepaalde sectoren (denk bijvoorbeeld aan de agrarische sector) wel gebruikelijk.

2. Kind

Het kan zijn dat je jouw bedrijf als ouder graag aan je kind over wilt dragen. Hier komen natuurlijk niet alleen zakelijke maar ook emotionele aspecten bij kijken. Kijk dus altijd met een adviseur naar de werkelijke waarde van je bedrijf en laat je zoveel mogelijk in het proces begeleiden. Door de nauwe emotionele relatie wordt er vaak een clausule in de koopovereenkomst opgenomen waarin bijvoorbeeld een earn out regeling vastgelegd wordt.

3. Personeel

Wellicht overweeg je de verkoop van je bedrijf aan een personeelslid: een mooi emanier om de bedrijfscultuur te bewaren. Op deze manier kunnen de activiteiten op de juiste manier verder ontwikkeld worden en kan verdere groei wellicht makkelijker gerealiseerd worden. Ook in dit geval wordt er vaak een earn out regeling vastgelegd. Hoewel de verkoop aan een personeelslid qua financiering vaak wat lastiger is (een management buy out wordt bijvoorbeeld lastiger) zijn er altijd wel oplossingen zoals een achtergestelde lening te vinden. Schakel hoe dan ook de hulp in van een professional om je in dit proces te begeleiden!

4. Concurrent

Heb je ook de mogelijkheid tot verkoop aan een concurrent al eens in overweging genomen? Niet alleen is er in dit geval minder snel sprake van een emotionele band, daarnaast kan het ook nog eens erg gunstige waardeperspectieve brengen. De strategische overname van een bedrijf kan voor beide partijen veel voordelen opleveren.

Heb jij jouw bedrijf al eens verkocht? Aan welke partij heb jij het in de verkoop aangeboden?

 

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.