4 manieren om vastgoed te financieren

19 mei 2021 16:10

4 manieren om vastgoed te financieren

Als ondernemer kan het om verschillende redenen aantrekkelijk zijn te investeren in (zakelijk) vastgoed. Bijvoorbeeld voor bedrijfsuitbreiding, om te beleggen of om je onderneming te herfinancieren. Er zijn verschillende soorten vastgoedfinanciering.

1. Bedrijfspanden

Wil je investeren in een bedrijfspand? Als je voldoende eigen vermogen hebt opgebouwd kun je dit wellicht zelf financieren. Echter, de meeste ondernemers kiezen ervoor een bedrijfspand (deels) te financieren met vreemd vermogen. Je kiest dan voor een zakelijke hypotheek.

Met een zakelijke hypotheek kun je een bedrijfspand aankopen of verbouwen. Deze soort hypotheek heeft doorgaans een looptijd van 10 tot 25 jaar, afhankelijk van het doel van de financiering en de waarde van het pand. Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek moet je rekening houden met een deel eigen inbreng.

2. Commercieel vastgoed

Onder commercieel vastgoed verstaan we onroerend goed dat bedoeld is voor het generen van inkomsten (winst). Het aankopen van een commercieel vastgoed kan bijvoorbeeld een manier zijn om een bouwproject te financieren of je huurportfolio uit te breiden. Voor het aanschaffen van commercieel vastgoed kun je ook een hypotheek afsluiten.

Een hypotheek op commercieel vastgoed werkt hetzelfde als een hypotheek op een privéwoning. De financiering wordt over een periode van een aantal jaren terugbetaald via een maandelijkse betaling, bestaande uit rente en aflossing. De looptijd van een commerciële hypotheek kan variëren van 3 tot 25 jaar.

3. Vastgoedontwikkeling

Financiering voor de ontwikkeling van vastgoed noemen we ook wel ontwikkelingsfinanciering. Ontwikkelingsfinanciering kan worden ingezet voor kortlopende projecten waarbij bouw- en ontwikkelingskosten gefinancierd moeten worden. De looptijd voor ontwikkelingsfinanciering bedraagt gemiddeld tussen de 6 en 24 maanden.

Vastgoedontwikkeling kan verschillende soorten projecten omvatten. Het kan een project voor nieuwbouw betreffen, waarin alles van de grond af aan wordt opgebouwd, maar ook het afronden of opschalen van een bestaan bouwproject.

Onder ontwikkelingsfinanciering kunnen verschillende financieringsvormen vallen, zoals leningen, kredieten en hypotheken.

4. Tweede hypotheek

Voor sommige ondernemingen is het mogelijk een tweede hypotheek af te sluiten, bijvoorbeeld op het bedrijfspand. Op deze manier kun je als onderneming cashflow vrijmaken uit bestaand bezit, zonder nieuw vastgoed te hoeven aankopen.

Voor het afsluiten van een tweede hypotheek moet een financier rekening houden met de aflosdruk van de eerste hypotheek. In de berekening zal daarom de waarde van eerste hypotheek worden afgetrokken van het financierbare bedrag. Houd er ook rekening mee dat je eventueel nieuwe zekerheden moet afgeven voor een hogere financiering.

Welke manier van vastgoedfinanciering bij jou past, is afhankelijk van je financieringsdoel en de situatie van je onderneming. Ben je op zoek naar vastgoedfinanciering maar weet je niet waar je moet beginnen? Ons team helpt je graag met het maken van een geïnformeerde beslissing.

Naar alle berichten van Funding Options terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.