3 voordelen van automatisering in de zorg

27 juli 2022 09:48

3 voordelen van automatisering in de zorg

Naarmate de jaren vorderen, ontwikkelt bijna elke branche zichzelf qua automatisering. Steeds meer handelingen worden door de computer verricht, waardoor er effectiever kan worden gewerkt. Vanzelfsprekend is dit ook van toepassing op de zorg, misschien wel het belangrijkste onderdeel binnen onze maatschappij. Ondanks dat het geweldig is dat mensen steeds creatiever en slimmer tot geweldige inkomsten kunnen komen, staat de gezondheid te allen tijde bovenaan. En hier draagt de automatisering gelukkig aan bij. Daarom vertellen we je in dit artikel over 3 grote voordelen van automatisering in de zorg.

1.Persoonlijk contact

Ken je dat programma van Geer & Goor nog? Dat programma dat ze bij eenzame ouderen op bezoek gaan die amper contact meer hebben met familie en/of vrienden. Door de werkdruk ging het vaak zo ver dat zelfs de verplegers amper meer tijd hadden voor een kort gesprekje met ouderen. Dit ligt voor het grootste deel niet aan die desbetreffende verpleger of verpleegster, maar simpelweg aan de te hoge werkdruk. In veel gevallen was er nog net tijd om iemand te verschonen of een bed op te maken, waarna er snel moest worden doorgegaan naar de volgende.

Door verschillende ICT-oplossingen kunnen zorgverleners hun taken inmiddels veel efficiënter uitvoeren. Met als grootste gevolg dat er nu meer tijd is voor het persoonlijke contact. En precies dit laatste is iets wat mensen op de been kan houden.

2.Productiviteit verbeteren

Doordat er middels de meest moderne apparaten meer informatie over patiënten naar voren komt, kan de zorg beter worden ingericht. Gevolg hiervan is dat de organisaties van zorginstellingen de productiviteit van hun medewerkers kunnen verbeteren. Sommige zaken vereisen geen pen en papier meer, waardoor een zorgverlener gemakkelijk een andere taak of zich kan nemen. Hierdoor maakt deze zorgverlener zichzelf een stuk nuttiger. Iets dat uiteraard ten goede komt van patiënten.

3.Veiligheid

Het laatste grote voordeel van automatisering in de zorg is de veiligheid. Door bepaalde machines kunnen doctoren veel accurater zijn en handelingen sneller uitvoeren dan voorheen. Denk hierbij aan zogenoemde verpleegoproepsystemen, waarbij verplegers direct worden opgeroepen in geval van een noodsituatie. Zodra er iets misgaat bij iemand, gaat er een alarm af. Veel efficiënter dan iemand de hele dag ‘de wacht’ laten houden naast een patiënt, terwijl deze persoon zichzelf eigenlijk veel nuttiger kan maken.

Ook apparaten als camera’s maken de verzorging van mensen een stuk veiliger in een zorginstelling. Doordat patiënten constant onder toezicht staan, weten zorgverleners direct als er iets mis is. Door deze nieuwe machines en apparaten zijn er inmiddels ook al meer dan genoeg levens gered.

Een kwalitatieve zorgsector voor een betere toekomst

Na het lezen van dit artikel begrijp je waarschijnlijk in hoeverre automatisering meewerkt aan een betere zorgverlening in Nederland. Er worden simpelweg mensen mee gered. Zeker gezien de werkdruk bij zorgverleners, met name tijdens corona, is het van levensbelang dat de zorgsector altijd van een hoog niveau blijft. Iets dat van grote invloed is op de toekomst van ons kleine kikkerlandje.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.