3 tips voor het schrijven van een goede handleiding

15 april 2021 11:14

3 tips voor het schrijven van een goede handleiding

Ben je van plan om een product te lanceren? Dan is de kans groot dat je hier een handleiding voor moet ontwikkelen. Volgens de Europese wet- en regelgeving ben je voor het merendeel van de hardwareproducten namelijk verplicht om een handleiding te ontwikkelen. Dit om de veiligheid en efficiënt gebruik van het product te waarborgen. Als je nog niet eerder een handleiding gemaakt hebt, weet je mogelijk niet goed waar je moet beginnen. Daarom zetten wij hier 3 tips voor het schrijven van een goede handleiding op een rijtje.

1. Schrijf in begrijpelijke taal

Bij een handleiding maken moet je als bedrijf weten voor wie je de instructie schrijft. Toch gaat dit nog regelmatig fout. Zo zien we nog veel handleidingen waarin allerlei nietszeggende termen gebruikt worden. Dit maakt de instructie er niet makkelijker op. Zorg er daarom voor dat je de handleiding in begrijpelijke taal schrijft. De makkelijkste manier om dit te doen, is door na te gaan wie jouw doelgroep is. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, weet je in grote lijnen welke schrijfstijl je het beste kunt gebruiken. Gebruik je toch moeilijke woorden? Dan is de kans groot dat je alsnog veel vragen krijgt van mensen die jouw product of dienst hebben aangeschaft.

2. Gebruik een duidelijke structuur

Er is niets zo vervelend als het lezen van een handleiding waarin geen structuur is aangebracht. Dit is zeker het geval wanneer je op zoek bent naar bepaalde informatie. Zonder structuur in de tekst moet de gebruiker mogelijk de hele tekst doorlezen. Dit kost hem waarschijnlijk onnodig veel tijd en dat kan leiden tot frustraties. Gebruik daarom altijd een duidelijke structuur. Door de instructie op te knippen in kleine onderdelen, is het makkelijk om bepaalde informatie te vinden. Gebruik niet alleen paragrafen, maar ook subparagrafen. Hierdoor kost het een ontvanger niet onnodig veel tijd om de juiste informatie boven water te krijgen in een handleiding.

3. Maak gebruik van afbeeldingen

De gemiddelde handleiding bestaat voor een groot deel uit tekst. Logisch, want dit is een makkelijke manier om mensen te vertellen hoe een product of dienst werkt. Toch raden wij je niet aan om alleen maar tekst te gebruiken in een handleiding. Als een ontvanger een hele lap tekst ziet, neemt hij waarschijnlijk niet de moeite om de hele instructie door te lezen. Daarom raden wij je aan gebruik te maken van afbeeldingen, zoals lijninllustraties. Gaat het om een softwareproduct? Dan kun je in de software handleiding HR-afbeeldingen van de graphic user interface (GUI) toevoegen.

Het gebruik van afbeeldingen is aan te raden zodra ze de tekst verduidelijken. Maak je een instructie voor een eenvoudig assemblageproduct? Dan kun je er in sommige gevallen zelfs voor kiezen om alleen met illustraties te werken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.