De 3 onmiskenbare inzichten die tussentijdse cijfers ondernemers geven

23 november 2017 09:47

De 3 onmiskenbare inzichten die tussentijdse cijfers ondernemers geven

Tussentijdse cijfers geven ondernemers meer relevante bedrijfsinzichten dan vaak gedacht. Het negeren van deze cijfers, of een onzorgvuldige omgang hiermee kan aan het eind van het jaar zorgen voor een verrassend hoge belastingaanslag en heffingsrente. Wat zijn de voordelen voor ondernemers van, en welke informatie kunnen zij halen uit deze tussentijdse cijfers?

1. Inzicht in de prestaties van de onderneming

Realistische tussentijdse cijfers zetten de prestaties van een onderneming kracht bij. Door deze resultaten naast de cijfers van vergelijkende periodes in voorgaande jaren te leggen, krijg je relevante inzichten voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. Eigen verwachtingen kunnen in sommige gevallen namelijk flink afwijken van de daadwerkelijke resultaten. Informatie die tussentijdse cijfers ondernemers geven is betrouwbaar en helpt sturing te geven aan het ondernemerschap en de keuzes die daarbij komen kijken. Positieve tussentijdse cijfers kunnen belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld om te investeren, onderbouwen.

 2. Inzien voordelen van het veranderen ondernemersvorm

Met de tussentijdse cijfers en een prognose voor de toekomst, kan het voordelig zijn om de vorm van de onderneming eens onder de loep te nemen. Een valkuil voor ondernemers is hierbij om te blijven hangen in de huidige ondernemingsvorm, terwijl het veranderen ervan flink wat belastingvoordeel kan opleveren. Bijvoorbeeld in het geval van een BV met meerdere diensten. Door een onderneming op te splitsen, kan er meerdere malen van de eerste belastingschijf gebruik worden gemaakt in de vennootschapsbelasting.

3. Juist aanpassen van voorlopige aanslagen en heffingsrente voorkomen

Misschien voor ondernemers wel het belangrijkste voordeel van inzicht in de tussentijdse cijfers: het controleren van voorlopige aanslagen en daarmee het kunnen voorkomen van de heffingsrente. Als je voorlopige aanslag te laat is, dan moet er extra betaald worden omdat je in eerste instantie te weinig belasting hebt afgedragen. Zonde, want dit is met de juiste inzichten te voorkomen. Door de tussentijdse cijfers te vergelijken met de huidige belastingen die je betaalt, krijg je een idee van het bedrag op de definitieve aanslag aan het eind van het jaar. Ondernemers kunnen voorlopige aanslagen gemakkelijk via de Belastingdienst aanpassen. Een juiste belastingindicatie op de voorlopige aanslag kan uiteindelijk veel heffingsrente schelen bij de definitieve aanslag.

Het grote voordeel is dat ondernemers tussentijdse cijfers kunnen gebruiken om de toekomst van de onderneming vorm te geven. Ze vormen een reële basis voor keuzes die gemaakt moeten worden. Inmiddels zitten we in het vierde kwartaal. Tijd om de boekhouding bij te werken, zodat de tussentijdse cijfers opgemaakt kunnen worden. Dit is het moment om stil te staan bij de verdere verloop van het jaar en de toekomst. Kortom, door deze zaken op een rijtje te hebben weet je wat er te wachten staat en loop je als ondernemer altijd een stapje voor.

Door: Gerrit de Boer, accountmanager bij Accon avm.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.