3 instrumenten om je personeel te verleiden om met de fiets te komen

7 februari 2024 10:27

3 instrumenten om je personeel te verleiden om met de fiets te komen

Fietsen is gezond. Alleen heeft niet iedereen er zin. De auto is immers een stuk comfortabeler. Dus gaan veel mensen lekker met de auto naar het werk. Dat draagt niet bij aan een gezonde levensstijl en zeker ook niet aan het milieu. Dus het is denkbaar dat je als bedrijf het belangrijk vindt dat mensen de auto laten staan en wél met de fiets naar het werk toe komen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? We bespreken drie instrumenten om je personeel te verleiden om met de fiets te komen.

Veilige, overkapte fietsenstalling

Alles valt en staat met een goede plek voor medewerkers om hun fiets te stallen, want als die er niet is, voelt men zich ook minder geneigd om met de fiets naar het werk te komen. Dat moet ten eerste veilig zijn, dus bij voorkeur in een afsluitbare ruimte waar enkel personeel een sleutel van heeft. Zo wordt het grootste risico op diefstal voorkomen, want zeker in deze tijd van dure elektrische fietsen is dat een kostbaar geintje. Mensen willen ook graag na het werk weer op een droge fiets kunnen stappen, dus een overkapte fietsenstalling is zeker aan te raden als je je personeel wilt verleiden om met de fiets te komen. In die overkapte fietsenstalling mogen zeker ook oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen niet ontbreken.

Fietsplan

Om fatsoenlijk met de fiets naar het werk te kunnen, heb je wel een degelijke fiets nodig. Voor een relatief korte afstand is een ‘gewone’ maar kwalitatief goede fiets voldoende, maar voor langere woon-werkafstanden is een elektrische fiets vaak de enige manier om mensen zo ver te krijgen om daadwerkelijk te auto te laten staan en met de fiets naar het werk te komen. In beide gevallen is het een forse investering voor een medewerker als die geen geschikte fiets tot zijn of haar beschikking heeft. Als bedrijf kun je je personeel ondersteunen met de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer door een fietsplan op te tuigen waarmee men op een gunstige en laagdrempelige manier kan investeren in een fiets.

Fietsvergoeding

Zijn bovenstaande zaken niet voldoende om genoeg medewerkers te verleiden om de auto te laten staan en ‘gezond’ de fiets te pakken? Dan kun je het nog een stukje radicaler aanpakken, maar daar moet je dan wel het budget voor beschikbaar hebben én het geld voor over hebben. Je zou namelijk kunnen overwegen om een fietsvergoeding in te stellen. Dat is een financiële stimulans voor mensen om regelmatig met de fiets naar het werk te komen. Dit kan mensen eventueel wél ertoe zetten om de auto te laten staan. In België bestaan hier zelfs al fiscale mogelijkheden voor.

Het is in de brede zin wijs om als ondernemer bij te dragen aan een gezonde levensstijl voor je personeel, want daar profiteer je zelf ook van. Hoe gezonder je medewerkers leven, des te kleiner de kans op (langdurig) ziekteverzuim. Andere opties om dit te doen zijn het bieden van ondersteuning bij stoppen met roken, het aanbieden van fruit op het werk en wandelen in de pauze stimuleren. Maar je kunt ook meebetalen aan sportabonnementen om je personeel aan het bewegen te krijgen. Dat telt allemaal ook nog eens als goed werkgeverschap.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.