10 tips voor aftrekbare kosten van zzp-boekhouder
13 mei 2025 08:30
De zzp’er wil graag véél omzet hebben en weinig Inkomstenbelasting betalen. Dat gaat niet samen. Gelukkig zijn er slimme fiscale mogelijkheden om minder belasting te betalen. Leest u even mee, met de tips van zzp-boekhouder.nl.
1. Willekeurige afschrijving
Bent u startende zzp’er en koopt u inventaris die duurder is dan 450 euro excl. btw dan moet u die normaliter activeren. Omdat u startend bent mag u deze investering versneld afschrijven. Gevolg is dat u minder Inkomstenbelasting hoeft af te dragen. Normaal schrijft u elk boekjaar éénvijfde van 450 euro af. De eerste drie jaar als starter heeft u de keuzevrijheid, u bepaalt wanneer u de kosten neemt. U dient wel aan de voorwaarde te voldoen dat u 1.225 uur of meer uren voor uw bedrijf heeft gewerkt.
2 KIA – investeringsaftrek
Met de KIA kunt u een leuk belastingvoordeel pakken en daar hoeft u alleen maar even goed voor te rekenen en in één boekjaar meer dan 2.801 euro exclusief btw te investeren in inventaris. U schaft bijvoorbeeld een pc en fiets en een printer aan in één boekjaar. Alle investeringen zijn apart 450 euro excl. btw of meer en het totaal komt uit boven de 2.801 euro exclusief btw, dan heeft u in de eerste schijf recht op 28 procent KIA.
Als u binnen vijf jaar een investering verkoopt waarvoor u KIA kreeg dan dient u desinvesteringsbijtelling te betalen.
3. Lijfrente kopen
Heeft u de afgelopen jaren geen pensioen opgebouwd via een ex-werkgever? En later ook niet als zelfstandige? Dan is er de optie om in 2025 extra lijfrente aan te kopen. Die lijfrente is nu aftrekbaar van de Inkomstenbelasting waardoor u 40-49.5 procent minder aan Inkomstenbelasting betaalt. Als de lijfrente tzt uitkeert is die wel belast, maar waarschijnlijk tegen een lager percentage.
Check of u een pensioengat heeft en hoeveel jaarruimte u in 2024 mag benutten. Heeft u een gapend gat dat 38 mille is dan mag u ook 38 mille storten in een lijfrente in 2025.
4. Verrekening van eerdere verliezen
Heeft u als zzp’er verlies geleden in eerdere jaren en nu een zeer goed jaar. Dan mag u verlies uit het verleden alsnog verrekenen.
5 Meewerkbeloning fiscale partner
Als uw fiscale partner meewerkt in de zaak. Bijvoorbeeld u laat de boekhouding bijhouden door uw partner, of uw social media verzorgen. Dan kunt u aan het einde van het boekjaar opteren voor de meewerkaftrek. De meewerkaftrek bedraagt tenminste 1,25% en maximaal 4% van de winst. Voorwaarde is dat uw partner meer dan 525 uur meewerkt.
U kunt ook kiezen voor de arbeidsbeloning.
Een vergoeding van vijf mille of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner zelf een baan (inkomen) dan is dit niet altijd voordelig, werkt uw partner niet of valt hij/zij in een lagere belastingschijf dan kan dit lucratief zijn.
6. Elektrische zakelijke fiets
U wilt een fiets kopen van de zaak. U kunt een gewone fiets kopen. Als die 450 euro excl btw kost of meer dient u deze fiets te activeren. Is de aanschafwaarde lager dan komt het bedrag direct in de kosten. De btw kunt in uw kwartaangifte omzetbelasting terugvragen/verrekenen.
Zelfs jonge mensen kopen anno 2025 een elektrische fiets. Als deze elektrische fiets meer dan 2.801 euro excl btw kost, komt u ook in aanmerking voor Investeringsaftrek – KIA en Milieuinvesteringaftrek -MIA-. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek begint in 2025 met een percentage van 28% als het investeringstotaal per jaar hoger is dan € 2.801, maar niet hoger is dan € 59.170.
7. Werkkleding
Wilt u kleding als werkkleding zien, dan dient er een logo van 70cm2 van uw bedrijf op te staan. In de regel is dit niet het geval of u moet daar specifiek opdracht voor geven.
Maar er zijn nog meer eisen waaraan werkkleding dient te voldoen voordat die aftrekbaar is. Privékleding, sneakers, een spijkerbroek bij de sportzaak of jeansstore, zijn dat in beginsel dus niet. Een uniform of overall met logo is dat wel. Wilt u kleding ook buiten werktijd dragen dan is het logo verplicht.
8. Zakelijke borrel
Voor u is een lunch of borrel zakelijk als u met klanten dineert. U betaalt daar 100 euro voor en uw boekhouder-zzp mag daar slechts 80 procent van in aftrek brengen.
9. Abonnement voor GSM
Met uw gsm belt u zowel zakelijk als privé. Daarom houden wij bij uw mobiele telefoonabonnement en de kosten daarvan rekening met een bijtelling voor privé gebruik.
Belt u thuis ook met klanten. Helaas is het abonnement in uw privéwoning niet aftrekbaar, de kosten voor alleen de zakelijke gesprekken zijn dat wel.
10. Verhuiskosten
Verhuiskosten en kosten voor huisvesting buiten de woonplaats zijn beperkt aftrekbaar. Gaat u privé verhuizen maar heeft u ook zakelijke spullen dan is waarschijnlijk een deel aftrekbaar van de verhuizing. Vraag om twee aparte facturen bij de verhuizer.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.