Vanuit Wijchen regio Arnhem – Nijmegen optimaal bedienen

2 april 2020 09:51

Vanuit Wijchen regio Arnhem – Nijmegen  optimaal bedienen

Luijtgaarden is wat betreft dakpannen in alle soorten en maten een begrip in de wereld van nieuwbouw, renovatie en restauratie. En dat voor zowel bouwbedrijven en woningcorporaties als particulieren. Op 16 maart opende de nieuwe locatie in Wijchen haar deuren.

Luijtgaarden timmert stevig aan de weg. Naast locaties in Standaardbuiten, Doorwerth en Best is Wijchen de vierde locatie die het bedrijf opent. Algemeen directeur Gert Jan de Gier: “Standaardbuiten is en blijft onze hoofdlocatie, maar we willen zo dicht mogelijk bij onze klanten zitten, vandaar dat we satelliet-locaties opzetten. Wijchen is de nieuwste, maar zeker niet de laatste. Verdere uitbouw willen we plegen In de randstadregio.”

“Wijchen is voor ons een ‘natuurlijke’ vestigingsplaats om de regio rond Nijmegen en Arnhem te bedienen. We verwachten dat onder andere de nabijheid van de dakdekkersbedrijven in en om Groesbeek een belangrijke impuls zal geven aan onze activiteiten. Om die nader te belichten gaan we de komende tijd onze potentiële klanten actief benaderen en uitnodigen.”

“Wij kunnen elke dakpan in elke hoeveelheid leveren. We zijn hiertoe in staat omdat we in het magazijn op onze hoofdvestiging in Standaardbuiten constant over zo’n 30.000 vierkante meter voorraad beschikken van nieuwe en gebruikte dakpannen. We hebben contracten met verzekeraars, bouwers en woningcorporaties om in geval van schades of andere nood binnen 24 uur te leveren. Kortom leveringszekerheid en -snelheid is bij ons gewaarborgd. Dat geldt voor onze zakelijke én particuliere klanten.”

Wie acuut om dakpannen verlegen zit kan bij elke vestiging van Luijtgaarden zijn bestelling doen en die dezelfde dag ophalen. Grotere bestellingen worden op afspraak thuis afgeleverd. Leveringen aan bouw-, renovatie- en restauratieprojecten levert Luijtgaarden direct op de locatie af. Een vloot van vijf eigen vrachtwagens zorgt voor logistiek op maat.

Anders

Voor wie in de regio Nijmegen en Arnhem nog niet helemaal bekend is met Luijtgaarden schetst Gert Jan de Gier het palet van diensten en de benaderingswijze van het bedrijf. “Van oorsprong leveren we nieuwe dakpannen van elke soort en maat. Maar elk bedrijf evolueert en ergens begin jaren negentig zijn we begonnen met het leveren van nieuwe en gebruikte dakpannen. Aanzet was dat wij twee zaken toch wel vreemd vonden. Ten eerste, waarom het hele dak werd vervangen en ten tweede waarom de oude pannen weggegooid en vernietigd werden. Dat kon anders.”

“De gedachte was dat we iets moesten gaan doen wat de industrie niet zou oppakken. Wij maken zelf geen dakpannen, we verhandelen ze. Vanuit die handelsgeest zijn we gestart met het in- en verkopen van gebruikte dakpannen.” Die rechttoe rechtaan handel bleek succesvol. Milieueisen en hergebruik als concept in bouw en renovatie zorgden ervoor dat het idee van Luijtgaarden niet alleen aansloeg, het bood ook de kans voor verbreding en verdieping ervan.

Ladder

“Wij zijn en blijven leverancier van nieuwe dakpannen, maar we positioneren ons steeds meer als partner voor bouwbedrijven, woningcorporaties en particulieren die circulair willen werken. We hebben daarvoor een concept bedacht op basis van de Ladder van Lansink. Die Ladder behelst een ‘afvalhiërarchie’, waarbij preventie en hergebruik de hoogste tree vormen. Dan volgt recycling en hoogwaardige energiewinning. Laagst op de ladder staan het verbranden of storten van afval. In ons concept zetten we in op preventie en hergebruik. En dat lukt, omdat onze klanten meegaan in onze benadering van hergebruik.”

Inruil

“Klanten willen best hergebruiken als ze de garantie krijgen dat ze bij ons een kwalitatief goed product kopen. En die garantie bieden we. Bij de inname van gebruikte pannen classificeren we deze direct. Eerste stap is het sorteren van de Ingenomen dakpannen op model, maat en kleur. Vervolgens keuren we elk pan optisch en handmatig, met de Ladder van Lansink als leidraad. Kunnen wij garanderen dat deze pan nog 10 jaar mee kan? Zo ja, dan kan deze pan opnieuw op het dak. Met onze garantie. In alle andere gevallen bekijken we alternatieve mogelijkheden van hergebruik.”

Normaliter wordt bij dakrenovatie ervoor gekozen nieuwe pannen te leggen. “Dat lijkt logisch, maar is het niet. Op enig moment gaan eigenaren het dak renoveren. En dan komen er nieuwe pannen op. Gemiddeld genomen is echter twee derde deel van die pannen nog goed genoeg om te herleggen. Dus, lever ze in bij ons. Wordt gekozen voor hergebruik, vul het resterende derde deel aan met onze gebruikte garantiepannen. We zien dat woningcorporaties toenemend kiezen voor hergebruik van pannen bij dakrenovatie. Die keuze wordt mede bepaald door het grondstoffen akkoord, waarin is afgesproken dat in 2030 vijftig procent van de primaire grondstoffen is vervangen door secundaire. In 2050 moet dat honderd procent zijn.”

De markt voor hergebruikte dakpannen groeit. Veel woningen uit de jaren 60 en 70 zijn gerenoveerd, maar er moeten er nog veel meer volgen. Hoe het werkt? “Stel, een woningcorporatie renoveert een deel van haar woningen en biedt de te vervangen dakpannen bij ons aan. Dan kijken wij of de pannen voldoen om te herleggen. Zo ja, benaderen we klanten die deze dakpannen willen overnemen. In ruil daarvoor krijgt de woningcorporatie nieuwe of gebruikte dakpannen terug. Hiermee is de cirkel bijna rond. Zijn gebruikte dakpannen niet meer goed genoeg om te herleggen, dan krijgen ze een ‘tweede leven’, ofwel een andere toepassing.”

Circulair

In duurzaam en circulair opzicht is de keramische dakpan de beste. Op de eerst plaats gaan ze lang mee, tot wel 100 jaar. Een betonnen dakpan (sneldekker) heeft een levensduur van ca 30 tot 40 jaar. Behalve dat keramische pan het wint in leeftijd is er ook verschil in de mogelijkheden voor hergebruik. De Gier: “Betonpannen die niet meer geschikt zijn om opnieuw gelegd te worden kunnen we enkel afzetten in de betonsector, waar ze worden vermalen en gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld tegels en stoepranden. Keramische pannen die niet opnieuw op het dak kunnen, zijn op meer manieren te hergebruiken. Bijvoorbeeld voor het vullen van schanskorven bij waterkeringen en bij  insectenhotels. Zijn de dakpannen ook voor deze doeleinden onbruikbaar, dan worden ze vermalen tot gravel voor tennis- en atletiekbanen. En zo maken we de cirkel rond.”

“Luijtgaarden is niet alleen dé circulaire speler in deze markt”, zegt De Gier afsluitend, “we adviseren ook gemeenten, particulieren, bedrijven, woningcorporaties en architecten bij de voorbereiding van werkzaamheden. Met onze expertise, markt- en productkennis staan wij garant voor correcte informatie over de beschikbaarheid van dakpanmodellen, toepasbare alternatieven, technische gegevens en geschikte toebehoren. Kortom, welke dakpan dan ook: wij weten er raad mee.”

Luijtgaarden Handelsonderneming B.V.

Havenweg 24B, 6603 AT Wijchen

Telefoon 06 - 12 78 81 12

E-mail info@luijtgaarden.nl

www.luijtgaarden.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.