Gepubliceerd op 10 oktober 2019

Online marketing: Waar begin je en kun je eigenlijk nog zonder?

Marketing is commercieel beleid, marktbeleid. Een producent of dienstverlener zorgt er door marketing voor dat zijn producten en of diensten bekendheid krijgen en worden aanbevolen bij de doelgroep. Het is de bedoeling dat een product of dienst de aandacht krijgt. Het kan gaan over nieuwe producten en nieuwe diensten, maar ook bestaande mogen niet in de vergeethoek raken. In de tegenwoordige tijd zal de marketing hoofdzakelijk bestaan uit online marketing. De mogelijkheden om een dienst of product aan de man (en vrouw) te brengen zijn enorm groot door het gebruik van social media en de computer. Kwaliteit, naams- en productbekendheid zijn voorwaarden voor een goede verkoop. Online marketing zorgt er ook voor dat je te weten komt wie jouw doelgroep is, door informatie te verzamelen, door online marktonderzoek.

Hoe ga je te werk bij online marketing?

Online marketing kan op verschillende manieren ingezet worden:

  • Door een inhoudelijk interessante website te maken, die daarnaast ook aantrekkelijk is en de doelgroep aanspreekt en last but not least een website die goed gevonden wordt in de zoekmachine. Zorg ervoor dat jouw website een nieuwsbrief heeft, waardoor potentiële klanten regelmatig aan jouw bedrijf worden herinnerd. “Ruim een plekje in” op de website, waar mensen hun beoordeling kunnen plaatsen en vragen kunnen stellen, zodat jij en anderen weten hoe jouw product wordt ontvangen en welke vragen er zijn.
  • Door social media in te zetten om (meer) bekendheid te krijgen, promotie door facebook. Spreek jongeren aan in hun eigen taal, gebruik bijvoorbeeld je in plaats van u.
  • Door mails te versturen met een persoonlijke boodschap.
  • Door regelmatig met leuke acties en aanbiedingen op de markt te komen.
  • Door aan de weg te blijven timmeren, ook in het geval de zaken heel goed lopen, laat de inzet niet afzwakken.

Waarom online marketing?

Online marketing, timmeren aan de weg om je product of dienst te promoten, is nodig om bekendheid te krijgen. Onbekend is onbemind. Niemand gaat zoeken naar een onbekend product of een dienst waarvan men nog nooit heeft gehoord. Het is voor een bedrijf belangrijk om gezien en gehoord te worden. Ook een product en dienst die een beetje achterblijven wat betreft de verkoop hebben regelmatig wat extra aandacht nodig. Geef ze een boost, zou je kunnen zeggen, zodat er weer volop gebruik van wordt gemaakt en ze weer meedoen op de markt.

Voordelen online marketing:

  • Door online marketing toe te passen bereik je een grote groep mensen, omdat er steeds meer internetgebruikers zijn.
  • Online marketing is een snelle manier om je dienst en of product te promoten.
  • Het is een goed meetinstrument. Wie zijn je klanten bijvoorbeeld? Marktonderzoek, wat sluit aan bij de wensen van de doelgroep?
  • Het adverteren online is goedkoop.

Men is vaak op zoek naar acties en kortingen op verschillende websites en men komt op die manier veel berichten tegen van nieuwe producten en diensten. De nieuwsbrief van een webwinkel waar mensen zelf op inschrijven is een prima manier voor online marketing.

De toenemende concurrentie en een steeds snellere ontwikkeling op de markt maken het noodzakelijk dat je voor naamsbekendheid blijft zorgen. Ook jouw diensten of producten moeten zichtbaar blijven op de markt. Hun ontwikkelingen moeten door de potentiële klanten gevolgd kunnen worden, zodat ze ook beter verkocht gaan worden. Online marketing is daarbij jouw rechterhand.

Wil je meer informatie? Kijken eens op de informatieve site Bo5.nl waar je info kunt vinden over de belangrijkste termen zoals SEO, SEA, linkbuilden en nog veel meer.

 

Onze partners