Gepubliceerd op 13 januari 2020

Zelf aan de slag met een boekhoudprogramma, of toch maar alles uitbesteden?

De vraag die elke (startende) ondernemer zich stelt: Kan ik zelf de boekhouding doen? Of moet ik toch maar op zoek naar een boekhouder. De huidige boekhoudprogramma’s en oplossingen voor ondernemers worden steeds veelzijdiger, dat is fijn, maar het maakt het ook steeds lastiger om te kiezen.

Kan een startend ondernemer de boekhouding doen met een online boekhoudprogramma?

Om te kunnen bepalen of een ondernemer zelf zijn eigen boekhouding kan doen, moet je natuurlijk weten om wat voor een bedrijf het gaat. Zo is het voor een ZZP-er redelijk eenvoudig om zelf zijn eigen administratie bij te houden met een online boekhoudprogramma voor ZZP. De moeilijkste zaken voor een ZZP-er zijn urenregistratie en rittenregistratie.

Ben je een ondernemer en wil je bijvoorbeeld een webshop beginnen dan komt daar vaak wat meer bij kijken. Het is dan verstandig om een boekhoudprogramma te kiezen dat een koppeling heeft met het webshop systeem van jouw keuze. Dit kan namelijk ontzettend veel tijd en energie schelen, vooral wanneer er gekeken wordt naar voorraadbeheer.

Of toch uitbesteden aan een boekhouder?

Makkelijker is om jouw boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Een keuze die nog steeds vaak gemaakt wordt, om zo zonder zorgen te kunnen ondernemen.

Het enige nadeel is dat het een stuk meer kost, zo ben je al snel voor een boekhouder die voor een zzp-er de boekhouding doet 100+ euro kwijt per maand.

Een tussenoplossing: zelf online boekhouden en een boekhouder

Een keuze die steeds populairder wordt is dat een ondernemer zelf de boekhouding doet, maar dat een boekhouder deze controleert en verbetert waar nodig.

Zo bespaar je al snel 50% op de kosten van een vaste boekhouder.

Conclusie

Het is niet mogelijk een eenduidige conclusie te trekken.Belangrijk is dat je zelf van te voren jezelf afvraagt, op wat voor een manier jij jouw bedrijf gaat laten groeien en uitbreiden. Wanneer je snel groot wil worden en met personeel wilt gaan werken, kun je misschien het beste eerst zelf de boekhouding doen met een pakket dat eenvoudig uit te bereiden is. En uiteindelijk zelfs over te nemen is door een boekhouder. Is jouw plan om alleen te blijven werken als ZZP-er, dan kun je dit vaak prima alleen af.

Onze partners