Gepubliceerd op 14 september 2020

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering en is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Ben je van plan om een eigen bedrijf te beginnen? Dan komt er behoorlijk wat op je af. Zo moet je bijvoorbeeld van alles regelen. Denk bijvoorbeeld aan jouw pensioen, maar ook aan verzekeringen. Veel bedrijven sluiten een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering af. Daarnaast is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ook aan te raden als je zelfstandig ondernemer bent. Toch zien we dat er genoeg ondernemers zijn die deze verzekering niet afsluiten. Dit komt onder meer omdat zij niet of nauwelijks kennis hebben van deze verzekering. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering is en of je verplicht bent om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Wanneer je in loondienst bent en arbeidsongeschikt raakt, krijg je gewoon doorbetaald. Dit is niet het geval wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Indien je zzp’er bent, komt er helemaal geen geld in het laatje bij arbeidsongeschiktheid. Je verdient namelijk geen geld en je krijgt ook geen uitkering van de overheid. Je moet zelf namelijk zorgen voor een financieel vangnet. Een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering is in dat geval aan te raden. Heb je deze verzekering afgesloten en word je ziek of raak je betrokken bij een ongeval? Dan ontvang je iedere maand een uitkering.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?
Veel startende ondernemers zitten met de vraag: ‘Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?’. Dat is niet het geval. Althans, nog niet. Zoals het nu lijkt, moeten zelfstandige ondernemers in Nederland zich rond 2024 namelijk pas verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Omdat het op dit moment nog niet verplicht is, besluit jij als ondernemer mogelijk om nog even te wachten met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is een grote gok. Je kunt in de tussentijd namelijk gewond raken, waardoor je jouw werk niet uit kunt voeren. Er komt in dat geval geen inkomen binnen, waardoor er geen brood op de plank komt. Ondanks dat het nog niet verplicht is, doe je er goed aan nu al een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

De kosten van een AOV
De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een ondernemer verschilt per verzekeraar. Wil je jezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Sluit dan nooit lukraak een verzekering af bij de eerste de beste verzekeraar. Nee, maak altijd eerst een vergelijking. Door arbeidsongeschiktheidsverzekeringen met elkaar te vergelijken, kun jij flink wat geld besparen. Kijk bij zo’n vergelijking niet alleen maar naar de prijs. Het gaat immers om de inhoud van de verzekering. Richt je daarom ook tot de voorwaarden. Dit helpt jou om uiteindelijk de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering te vinden.

Onze partners