Gepubliceerd op 14 mei 2020

ROC Friese Poort en Hendriks Incasso starten eerste officiële incassoopleiding van Nederland

Hoewel Nederland bij de laatste telling maar liefst bijna 450 incassobureaus telde, ontbrak tot nu toe een officiële incasso-opleiding. ROC Friese Poort biedt daarom vanaf volgend studiejaar in de mbo-opleiding Juridisch-administratief dienstverlener een keuzeonderdeel voor incassospecialisten aan, in samenwerking met Hendriks Incasso, en voor het eerst met goedkeuring van de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Studenten starten in september van dit jaar bij ROC Friese Poort, locatie Leeuwarden. Het programma valt in het keuzedeel van de opleiding tot Juridisch-administratief dienstverlener, een mbo-opleiding niveau 4 met een BBL-structuur. Dat betekent dat de studenten vier dagen per week aan het werk gaan en de vijfde dag onderwijs volgen. De studielast bedraagt 240 studiebelastingsuren (SBU), waarvan een deel reguliere lessen, een deel stage en een deel thuisstudie. Na voltooiing van het programma zijn de studenten voorbereid op de dagelijkse praktijk bij de Nederlandse incassobureaus.

Hendriks: “Hoog tijd voor deskundige begeleiding”

Uit een analyse van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) bleek Nederland in 2012 ongeveer 444 incasso-ondernemingen te tellen. Desondanks is de nieuwe opleiding bij ROC Friese Poort de eerste in zijn soort.

“Het is hoog tijd dat incassospecialisten in opleiding een plek krijgen waar zij voor deskundige begeleiding terechtkunnen”, aldus Loyd Hendriks, eigenaar en algemeen directeur van Hendriks Incasso. “We zijn dan ook trots op de toekenning van het eerste officiële keuzeonderdeel voor incassospecialisten”, laat hij tevreden weten. “Wij hebben al onze medewerkers zelf opgeleid, maar mogen onze kennis en kunde nu breder delen.”

Ook ROC Friese Poort geeft bij monde van opleidingsmanager Geert Meeme Keizer te kennen uit te zien naar de samenwerking: “Wij zijn verheugd ons onderwijsaanbod te kunnen verruimen en als eerste een opleiding te mogen starten ter voorbereiding op dit bijzondere werkveld.”

Voorbereiding op de praktijk

Hendriks Incasso treedt in het programma op als leerbedrijf, waar de mbo’ers één dag in de week meedraaien. Gedurende het programma leren de studenten oplossingsgericht te communiceren, te onderhandelen en rechtszaken te voorkomen. Daarbij hoort onder meer begeleiding bij het versterken van het zelfvertrouwen en de assertiviteit, zodat de leerlingen beter kunnen handelen in conflictsituaties. Daarnaast worden zij getraind in het voeren van slechtnieuwsgesprekken en in het opkomen voor de eigen belangen, zonder die van de ander uit het oog te verliezen. Uiteraard krijgen de studenten ook de geldende wet- en regelgeving omtrent incasseren bijgebracht.

Over Hendriks Incasso

Hendriks Incasso is het incassobureau van de broers Hendriks, Loyd en Roy, respectievelijk algemeen en commercieel directeur van de onderneming. Zij incasseren voor hun klanten in heel Nederland openstaande vorderingen, samen met een team van incassospecialisten, huisjuristen en andere experts. Hendriks Incasso onderscheidt zich daarbij van zijn concurrenten door naast telefoon en email ook WhatsApp in te zetten om debiteuren op hun betalingsverplichting te wijzen. Alleen al in 2019 loste Hendriks Incasso bijna 7.000 zaken op met behulp van WhatsApp.

Onze partners