Gepubliceerd op 28 mei 2019

Waar let ik op bij de aanschaf van mijn bedrijfspand?

Als ondernemer heb je je dit vast wel eens afgevraagd. Of het nou je eerste bedrijfspand is of een uitbreiding van je huidig aantal bedrijfspanden of bedrijven. De aanschaf van een pand is geen kleine aanschaf en dat wil je graag gelijk goed doen.

Daarom heb je je vast wel eens afgevraagd: waar moet ik op letten bij de aanschaf van mijn bedrijfspand? In deze blog geven wij je een aantal tips, waarmee jij binnen no-time het perfecte pand vindt.

Denk aan de toekomst

Als beginnend ondernemer durf je er misschien nog niet te veel over na te denken, maar hoe zie jij de toekomst voor je? Denk daar goed over na bij de aanschaf van een bedrijfspand. Natuurlijk, je moet ook niet te groot denken, maar als jij op korte termijn meer medewerkers aan wil nemen, zorg dan dat er ook ruimte is voor deze medewerkers.

Daarnaast ga je als het goed is jarenlang aan de slag in deze ruimte. Bedenk daarom goed of jij jezelf wel zo lang in dit pand ziet. Lijkt het voor nu prima, maar twijfel je voor de lange termijn? Misschien kan je dan beter nog even verder kijken.

Weet hoeveel je kunt lenen

Het is heel mooi en leuk als jij het perfecte pand hebt gevonden, maar het is ook verstandig om te kijken of dit realistisch is. Neem daarom tijdig contact op met de bank en weet hoeveel je kunt weten. Het is slim om een pand aan te schaffen wat je zelf kunt bekostigen. Op deze manier hoef je alleen voor overige zaken een lening af te sluiten bij de bank.

Is het niet nodig om te lenen? Dan is het natuurlijk verstandiger om het niet te doen. Een lening moet immers altijd terugbetaald worden.

Huren of aanschaffen?

Heb je een wat kleiner budget en wil je liever niet (veel) lenen? Dan is huren ook een goede optie. Met een huurcontract zit je vaak voor een bepaalde tijd aan een pand vast, maar qua kosten is het vaak voordeliger, zeker als je een klein bedrijf hebt of niet veel op kantoor bent.

Het is echter wel verstandig om rekening te houden met een paar zaken, mocht je gaan huren. Bedenk bijvoorbeeld hoe het zit met de huur. Wat is er allemaal bij inbegrepen en wat niet? Denk hierbij aan verzekeringen en onderhoud.

Daarnaast is het verstandig om je af te vragen in hoeverre je rekening wil moeten houden met een huurbaas. Aan huren zitten vaak voorwaarden verbonden, waar je bij kopen geen rekening mee hoeft te houden. Aan de andere kant geldt dat net zo voor kopen tegenover huren.

Bedrijfsmakelaar

Kom je er zelf niet uit of kan je geen geschikt pand vinden? Dan is het verstandig om een bedrijfsmakelaar te zoeken. Deze makelaar is gespecialiseerd op het gebied van bedrijfspanden en zal gericht kunnen helpen met zoeken. Daarnaast kan de makelaar je adviseren over wat in jouw situatie de beste oplossing is.